Ομπάμα: Πρώτα η διπλωματία, στο βάθος πόλεμος

Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα, ξημερώματα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεσμεύτηκε να συνεργαστεί απευθείας με τη Ρωσία για την πίεση στο καθεστώς Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα, αν και προειδοποίησε ότι δεν έχει αποφευχθεί ακόμη το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης.

Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «άγκυρα

της παγκόσμιας ασφάλειας» ο Ομπάμα προέβαλε ηθικά, πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα για την ετοιμότητα μίας περιορισμένης στρατικωτικής επέμβασης, ενω προσπαθεί να διαπραγματευτεί μία διπλωματική λύση σε αυτό που ονομάζει ως παραβίαση του κανονισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων από τη Συρία.

«Τα ιδανικά μας και οι αρχές μας, όπως και η εθνική μας ασφάλεια, βρίσκονται σε κίνδυνο στη Συρία, καθώς και η ηγεσία μας σε έναν κόσμο, όπου ψάχνουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χείριστα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», δήλωσε στο 15λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν θα ακολουθήσει μια ανοικτή δράση, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Δεν θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη αεροπορική εκστρατεία, όπως στη Λιβύη ή στο Κοσσυφοπέδιο. Θα είναι μια επέμβαση με σαφή στόχο την αποτροπή της χρήσης των χημικών όπλων από τον Άσαντ. Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα θα στείλει ένα μήνυμα στον Άσαντ που κανένα άλλο έθνος δε μπορεί να δώσει εκτός από τις ΗΠΑ», δήλωσε εν συνεχεία.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην πίεση Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα», είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», για το λόγο αυτό και θα την εξετάσει προσεκτικά.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», σημείωσε σχετικά ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του.

«Ζήτησα από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση», είπε ακόμη.

«Για το λόγο αυτό στέλνω τον Τζον Κέρι να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη, και εγώ θα συνεχίσω τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε ο Ομπάμα.

«Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ έχει μετατραπεί σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί . Εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στο διάστημα αυτό, η Αμερική έχει δουλέψει με τους συμμάχους της για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική δράση, επειδή εμείς δε μπορούμε να επιλύσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η κατάσταση, όμως, άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με αέρια και οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.000 άτομα», πρόσθεσε και σχολίασε ότι «οι εικόνες από την σφαγή στη Συρία με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να βρίσκονται νεκροί σε σειρές από δηλητηριώδες αέριο, είναι αρρωστημένες».

«Έχω μιλήσει με τους ηγέτες των δύο από τους στενότερους συμμάχους μας -την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- και θα συνεργαστούμε σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την Κίνα για την υποβολή ενός ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα απαιτεί ο Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα και να τα καταστρέψει υπό διεθνή έλεγχο, είπε επιπλέον ο Ομπάμα.

«Σε τι κόσμο ζούμε εάν ένας δικτάτορας ρίχνει ασύστολα αέρια σε παιδιά και δεν δράσουμε;», αναρωτήθηκε ο Ομπάμα και επισήμανε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν.

«Η Αμερική δεν είναι αστυνομία του κόσμου. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ διαφορετικές είναι ότι αναλαμβάνουν δράση.

Το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου προγραμματίστηκε σαν μία τελική προσπάθεια του Ομπάμα να πιέσει για να κερδίσει την υποστήριξη του δύσπιστου κοινού και του Κογκρέσου για το σχέδιο επέμβασής του στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα