Ομπάμα: Ενωμένες ΗΠΑ &ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωμένες για να επιβάλουν το τίμημα στη Ρωσία μετά την επέμβασή της στα εσωτερικά της Ουκρανίας», δήλωσε από την Ολλανδία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη διήμερο Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη

στήριξη της χώρας του στον ουκρανικό λαό.

Η Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια γίνεται στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στην οποία θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι από 53 χώρες του κόσμου.

Είναι και η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ και των ηγετών των χωρών που έχουν ήδη αποφασίσει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Ολλανδία είναι ο πρώτος από τους τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα επισκεφθεί στη συνέχεια τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Άλλη προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στην επίδειξη ισχύος της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο Ομπάμα δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης.

» Το ΝΑΤΟ παραμένει η πιο ισχυρή και αποτελεσματική συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ απέναντι στη συλλογική μας άμυνα».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την ελπίδα η κρίση στην Κριμαία να μην βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στην Χάγη, όπου αναμένεται να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7.

Η Συρία έχει χάσει σχεδόν όλες τις προθεσμίες που ορίστηκαν στη συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Κέρι θα έχει διμερείς συνομιλίες στη Χάγη με το ρώσο ομόλογό του. Η Συρία έχει καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες βάσει του χρονοδιαγράμματος στην παράδοση του τοξικού υλικού του χημικού της οπλοστασίου.

Σχέδια για μια κοινή αποστολή Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την προστασία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου που θα καταστρέψει το πλέον φονικά χημικά όπλα της Συρίας ακυρώθηκαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα