Ο Τσίπρας αναζητά πολιτική λύση στο Βερολίνο-Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με την Μέρκελ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην διανομή του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει δημιουργήσει μια αλληλουχία αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό , όσο και στο εξωτερικό . Καθώς σε ότι αφορά στο εξωτερικό ενεργοποίησε μεν τα αντανακλαστικά Σόιμπλε και των πέριξ αυτού αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και την διάσταση απόψεων που υπάρχει εντός του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και για την

στρατηγική της διαρκούς λιτότητας που εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς φάνηκε να υποκύπτει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των Σόιμπλε , Ντάισελμπλουμ.

Αντιπαράθεση Σοσιαλδημοκρατών με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

Η απόφαση του Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έμεινε αναπάντητη από τους σοσιαλδημοκράτες. Ο επικεφαλής μάλιστα της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν δήλωσε «Φρονούμε, ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση. Ει δυνατόν, την επόμενη εβδομάδα, να συγκληθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση και να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και για το εάν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

Ενώ η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ σημείωσε «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν. Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα, πρέπει να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Η απάντηση του Σόιμπλε εκφράστηκε μέσω της ανακοίνωσης του ESM όπου τονίζεται «Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις.Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα για μια πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα περνούν μέσα από την σημερινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Εξάλλου σε σχετική ερώτηση που έγινε στην Καγκελάριο της Γερμανίας για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε «Υπάρχει κριτική για τις αποφάσεις, όπως το έκανε ξεκάθαρο και ο ESM. Θα συζητήσουμε το θέμα με τον κ. Τσίπρα, δεν έχω την πρόθεση να μπω σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και των θεσμών».

Έτσι το πιο πιθανό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει και από την Μέρκελ την γνωστή Γερμανική αδιαλλαξία σε ότι αφορά στην Ελλάδα καθώς η προοπτική των εκλογών και το εσωτερικό πολιτικό κόστος από μια υποχώρηση έναντι της Ελλάδας είναι κάτι που επιδιώκει να αποφύγει η κα. Μέρκελ.

Η μόνη θετική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση είναι σε αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε βρίσκονται και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας Ούντο Μπούλμαν αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά για τις ελληνικές θέσεις στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ.

Το άρθρο Ο Τσίπρας αναζητά πολιτική λύση στο Βερολίνο-Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με την Μέρκελ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα