Τσίπρας: Η επιμονή ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας είναι αντιδημοκρατική

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός

υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μπει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έστειλε το μήνυμα ότι «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια», σχολιάζοντας την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τεράστιο το βάρος το προσφυγικό για την Ελλάδα

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής» και επισήμανε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ανέφερε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Υποστήριξε, επίσης, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος, γεγονός που θεωρεί «πολύ σημαντική απόφαση».

Οι εξελίξεις για την αξιολόγηση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης : «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της».

Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» κόντρα στις αρχικές προβλέψεις.

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ – και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία».

«Παροχές» και πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

«Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος). Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Για τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

«Είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Αναμένουμε από την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα».

Οι δηλώσεις για το Κυπριακό

«Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρό ευκαιρίας και ελπίδας για το κυπριακό. Η συγκυρία δεν είναι καλή. Έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, Αναστασιάδης και Ακιντζί να θέλουν λύση

«Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για την επίλυση. Αν περάσει άλλη μια δεκαετία, οι γενιές, θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»

«Είναι καιρός η Ευρώπη να παρουσιάσει ένα success story, αυτό της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό»

«Έγινε σαφές, πως πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για θετική διέξοδο και λύση. Αν η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι που το απευχόμαστε»

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Μια τέτοια εκδοχή θα είναι αρνητική και για την Ευρώπη, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών. Δεχόμαστε πολύ σημαντικές απειλές, τόσο από τις προσφυγική κρίση, λίγο πριν τις τελικές εντατικές συνομιλίες ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη, το κυπριακό. Και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει».

«Σε μια τέτοια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε καπρίτσια, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παρακολουθήστε το βίντεο

Το άρθρο Τσίπρας: Η επιμονή ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας είναι αντιδημοκρατική εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα