Ο θεός της σφαγής και… ένας άδικος κόσμος

Ο νεοελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται αυτή την εβδομάδα επάξια από την ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος κόσμος». Μια διεισδυτική ματιά στη νεοελληνική πραγματικότητα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ο πάντα απολαυστικός Αντώνης Καφετζόπουλος συνιστούν επαρκείς λόγους για να δούμε την ταινία. Από τις έξωθεν προερχόμενες ταινίες σαφώς ξεχωρίζει «Ο θεός της σφαγής» του Ρομάν Πολάνσκι, που αποτελεί μια επικριτική ματιά στον αστικό καθωσπρεπισμό και τη δυτική παράδοση της κοινωνικής υποκρισίας.

Άδικος κόσμος

Η διαπεραστική ματιά του σκηνοθέτη Φίλιππου Τσίτου, με όπλο τη ρεαλιστική

απεικόνιση του νεοελληνικού μικρόκοσμου, αναδεικνύει με μαεστρία μια κωμικοτραγική πλευρά της καθημερινότητάς μας. Προσπαθώντας να σώσει έναν άνθρωπο, που θεωρεί ότι κατηγορήθηκε άδικα, ένας προανακριτής της αστυνομίας σκοτώνει άθελά του έναν εκβιαστή. Οι σχέσεις του με τους μάρτυρες του εγκλήματος, όμως, θα αρχίσουν να περιπλέκονται επικίνδυνα και θα προσδώσουν στην υπόθεση άλλη διάσταση, όταν στη μέση μπαίνουν η απληστία και ο έρωτας…

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου.

Ο θεός της σφαγής (Carnage)

Δύο εντεκάχρονα παιδιά τσακώνονται σε μια συνοικιακή παιδική χαρά και το ένα από αυτά ξυλοκοπεί το άλλο. Οι γονείς του «ηττημένου» καλούν τους γονείς του άλλου παιδιού στο σπίτι τους για να τα βρουν. Πίσω από τη φαινομενική όμως αυτή επίδειξη ανωτερότητας και αβρότητας υποβόσκουν μικρότητες και όλο το φάσμα της καταπιεσμένης δυτικής υποκρισίας. Σύντομα τα προσχήματα «πέφτουν» και οι μεγάλοι φανερώνονται το ίδιο ανώριμοι, όπως και οι μικροί. Σπουδή του Ρομάν Πολάνσκι πάνω στον γάμο, που ξεμπροστιάζει τον μικροαστικό καθωσπρεπισμό, με αφορμή τις προσπάθειες δύο ζευγαριών να γεφυρώσουν τις διαφορές που προέκυψαν από τον τσακωμό των παιδιών τους. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό της Γιασμίνα Ρεζά, που έχει βραβευθεί με το βραβείο Τόνυ και μάλιστα έχει ανέβει και στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή.

Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι Παίζουν: Τζόντι Φόστερ, Κρίστοφ Βαλτς, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζον Σ. Ράιλι.

Το χρονικό (Chronicle)

Μετά από ένα ξέφρενο ρέιβ πάρτυ τρεις φίλοι και συμμαθητές ανακαλύπτουν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου, όπου η καθημερινότητά τους είναι ενδιαφέρουσα και γεμάτη από εξερεύνηση των καινούργιων δυνατοτήτων τους. Όταν όμως ένας από την παρέα προσεγγίζει την σκοτεινή πλευρά του, τότε η κατάσταση σοβαρεύει και τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όλο τον κόσμο. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου με κάμερα στο χέρι η ταινία έχει ένα σκηνοθετικό ενδιαφέρον, αλλά πέραν τούτου δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία ακόμη εφηβική περιπέτεια σούπερ ηρώων της σειράς.

Σκηνοθεσία: Τζος Τρανκ Παίζουν: Ντέιν ΝτεΧάαν, Άλεξ Ράσελ, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν.

Η γυναίκα με τα μαύρα (The woman in black)

Ο νεαρός δικηγόρος Άρθουρ Κιπς, τον οποί

Keywords
Τυχαία Θέματα