Ο. Ρεν: «Αναμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις από τους επικριτές»

Τη δική του απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιλογή της λιτότητας, ως «όπλο» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, έδωσε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κάλεσε τους επικριτές να προτείνουν «ρεαλιστικές, εναλλακτικές προτάσεις», κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Ο Όλι Ρεν απάντησε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat στον Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος επικρίνει τις Βρυξέλλες

ότι αντί να ενθαρρύνουν την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, εντούτοις προχωρούν σε περαιτέρω περικοπή δαπανών. Μάλιστα, ο Κρούγκμαν χαρακτήρισε τον Όλι Ρεν ως «πρόσωπο του τρόμου», χρησιμοποιώντας ως λογοπαίγνιο το όνομά του («Reign of Terror», που σημαίνει «η βασιλεία του τρόμου»). Επίσης, τόνισε ότι οι προβλέψεις που έχει παρουσιάσει ο Ρεν για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, ενώ του ασκεί κριτική για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τη σχέση λιτότητας και ανάπτυξης «δεν βοηθούν και πολύ».

Από την πλευρά του ο Ρεν σχολίασε ότι οι επικριτές του έχουν διαστρεβλώσει τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για τους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές». «Είναι σημαντικό ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική προσαρμογή δεν είναι επιθυμητή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει για τη σημασία των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Παράλληλα, για όσους είναι υπέρ ενός πιο αργού ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο ίδιος σχολίασε ότι αυτό θα ήταν δυνατό, «μόνο αν είχε εξασφαλισθεί απεριόριστη φθηνή χρηματοδότηση είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ».

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τα χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης», σχολίασε καταλήγοντας: «Ελπίζω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι από μένα θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους, προκειμένου να επανέλθει η ροή πιστώσεων στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, οι διακεκριμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν έχουν προτείνει οποιεσδήποτε οικονομικά ή πολιτικά ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα