Ο πρώτος άνθρωπος έκανε χρήση της φωτιάς... 1 εκ. χρόνια πριν!

Οι πρόγονοί μας φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τη φωτιά πολλά χρόνια πριν από ό, τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ίχνη από καμένο ξύλο φλαμουριάς μαζί με οστά ζώων και λίθινα εργαλεία στο σπήλαιο Wonderwerk στη Νότια Αφρική υποστηρίζοντας, ότι ο πρώτος άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη φωτιά έως και 300.000 χρόνια νωρίτερα από ό, τι πιστεύαμε μέχρι στιγμής.

Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα. Πριν από τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η φωτιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους προϊστορικούς ανθρώπους περίπου 800.000 χρόνια πριν

με βάση κάποια ξύλα και απανθρακωμένα οστά, που είχαν βρεθεί στο Ισραήλ.

Η ανάλυση που πραγματοποιήσαμε μεταφέρει πίσω το χρονοδιάγραμμα, σχετικά με τη χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο, έως και 300.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά ως μέρος του τρόπου ζωής τους αρκετά παλαιότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε», αναφέρει σχετικά ο ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Michael Chazan.

Στην ανάλυση του ιζήματος από το σπήλαιο βρέθηκε στάχτη από καμένα υπολείμματα φυτών και απανθρακωμένα θραύσματα οστών, τα οποία μάλλον κάηκαν σε εκείνο το σημείο και δε μεταφέρθηκαν από τύχη μέσα στο σπήλαιο από τον άνεμο ή το νερό.

Μάλιστα σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων, το υλικό, που ανακαλύφθηκε, βρισκόταν σε αρκετό βάθος μέσα στη σπηλιά, πράγμα που καθιστά απίθανο το να έφτασε εκεί από φυσικά αίτια.

Τέλος, η πρόσφατη ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει και τη θεωρία που δεν ακούγεται για πρώτη φορά όσον αφορά στο μαγείρεμα της τροφής, καθώς έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι έχει προσφέρει στους ανθρώπους πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη, καθιστώντας τα τρόφιμα πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά και συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέχρι τη σημερινή του μορφή.

Keywords
Αναζητήσεις
χρησημοτητα φωτιας, χρησιμοτητα φωτιας
Τυχαία Θέματα