Ο «πολιτισμός» του Ραούλ και τα εύσημα του Φιντέλ

Λίγες μέρες μετά την ιστορική χειραψία του Ραούλ Κάστρο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της κηδείας του Νέλσον Μαντέλα, στη Νότιο Αφρική, οι οποίες προκάλεσαν παγκόσμια εντύπωση, ο πρόεδρος της Κούβας μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου, τόνισε πως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ μπορούν να είναι πολιτισμένες, αλλά χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. "

Δεν ζητάμε

από τις ΗΠΑ να αλλάξουν το πολιτικό και κοινωνικό τους σύστημα. Και δεν διαπραγματευόμαστε να αλλάξουμε το δικό μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μιλώντας στη Βουλή της Κούβας. Πρόσθεσε δε ότι "εάν πραγματικά επιθυμούμε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε ειρηνικά με αυτές τις διαφορές". Προφανώς, το μεγάλο ζητούμενο για την Αβάνα είναι η άρση του εμπάργκο, που ισχύει από το 1961.

Ο Ραούλ δήλωσε ότι για την κίνηση της αποδοχής της χειραψίας από τον Ομπάμα δέχθηκε τα εύσημα και από τον αδελφό του, Φιντέλ Κάστρο, ιστορικό ηγέτη και εμβληματική φυσιογνωμία της Κούβας, ο οποίος φέρεται να αναγνώρισε τις καλές προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα