Ο νέος «Καλλικράτης» της Αστυνομίας

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ζήτημα ημερών είναι η ανακοίνωση από τη νέα, πλέον, ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. του «χάρτη της νέας αστυνόμευσης», της πολυσυζητημένης δηλαδή αναδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ανά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση σε ολόκληρη την χώρα. Αναδιοργάνωση, που σχεδιάστηκε από τους επιτελείς-οι οποίοι θα φέρουν και την ευθύνη για τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος- έχοντας κατά νου κυρίως το «δύο σε ένα»! Θεωρείται δηλαδή κατορθωτό να… ξενοικιαστεί ένα κτίριο Αστυνομικού Τμήματος και

να «φιλοξενηθεί» σε άλλο γειτονικής περιοχής που θα παραμείνει, γλιτώνοντας έτσι ενοίκια από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ.!

Το οικονομικό κόστος και η λειψανδρία οδήγησαν στις συμπτύξεις
Δύο τινά οδήγησαν στη «λύση» της συμπτύξεως των Τμημάτων. Το πρώτο είναι να εξοικονομηθούν χρήματα από τα ενοίκια και το δεύτερο να εξοικονομηθεί αστυνομικό προσωπικό, που τώρα εκτελεί στα υπό κατάργηση Τμήματα χρέη σκοπού ή γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση ανά βάρδιες. Σε απόλυτους αριθμούς, εκείνοι που σχεδίασαν τη νέα δομή της αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης των πολιτών-δημοτών, φιλοδοξούν να εξοικονομηθούν περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ και εννιακόσιοι αστυνομικοί!

Η «Alpha freepress» παρουσιάζει σήμερα το τελικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής, που σε πραγματικά μεγέθη αγγίζει ή και ξεπερνά το 40%. Επίσης, υπάρχει και μία περίπτωση «μετάθεσης» τμήματος από την Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας σε αυτή του Πειραιά, καθώς το Τμήμα του Ταύρου καταργείται κι ενσωματώνεται με αυτό του Μοσχάτου.

Αναλυτικά όλες οι μεταβολές
Στην αστυνομική διεύθυνση της Αθήνας τα τμήματα από 22 γίνονται 15. Διατηρούνται τα 9 βασικά στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία μετονομάζονται σε 1ο, 2ο κ.ο.κ. -όπως συνέβαινε στη δεκαετία του 60- ενώ συγχωνεύονται τα Τμήματα Καισαριανής και Ζωγράφου, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου και διατηρούνται ως έχουν τα Τμήματα των δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου.

Στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά τα τμήματα από 25 γίνονται 19, ενώ συνενώνονται μεταξύ τους τα Τμήματα Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου, Δραπετσώνας και Κερατσινίου, Μοσχάτου και Ταύρου. Παράλληλα, ενώνονται σε Αστυνομικό Τμήμα Τροιζηνίας οι Αστυνομικές Υπηρεσίες σε Μέθανα, Γαλατά και Δρυόπη.

Στην βορειοανατολική Αττική τα τμήματα από 39 γίνονται 19 και συνενώνονται Άγιος Στέφανος με Καπανδρίτι και φρουρά Τατοΐου, Μαρούσι με ΟΑΚΑ, Αρτέμιδα με Σπάτα, Βριλήσσια με Μελίσσια και Πεντέλη, Νέο Ηράκλειο με Πεύκη, Κηφισιά με Νέα Ερυθραία, Εκάλη με σταθμό Νέας Κηφισιάς, Νέα Μάκρη με Μαραθώνα, Νέα Φιλαδέλφεια με Νέα Χαλκηδόνα, τα δύο τμήματα της Νέας Ιωνίας σε ένα, Γέρακας με Παλλήνη, Παιανία με Γλυκά Νερά, Χολαργός με Παπάγου, Ψυχικό με Φιλοθέη και Νέο Ψυχικό, Ωρωπός με Κάλαμο και Αυλώνα. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, διατηρούνται όλα όσα καταλαμβάνουν περιοχές αρμοδιότητας στα όρια των δήμων.

Στη νοτιοανατολική Αττική από 15 τα τμήματα γίνονται 10 και ενσωματώνονται το πρώτο και το δεύτερο Γλυφάδας, Αργυρούπολης με Ελληνικού, Βάρης με Βούλας και Βουλιαγμένης, Αναβύσσου με Καλυβίων και Κερατέας με Λαυρίου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι καταργούνται οι σταθμοί σε Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Σαρωνίδα.
Στη δυτική Αττική τα τμήματα από 22 γίνονται 16, ενώ συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, Λιόσια με Ζεφύρι, Άγιοι Ανάργυροι με Καματερό, το πρώτο Τμήμα Αχαρνών με Θρακομακεδόνες και τέλος Μέγαρα με Κινέττα και Νέα Πέραμο.
Επιτελείς ΕΛ.ΑΣ.: «Θα αστυνομεύονται καλύτερα οι δήμοι»
Για να υποστηρίξουν τις αλλαγές, που κυοφορούνται ένα χρόνο τώρα, επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι με τους αστυνομικούς που θα εξοικονομηθούν θα ενισχυθούν οι μάχιμες, εποχούμενες μονάδες, οι οποίες, εκπαιδευμένες και πολυπληθέστερες, θα μπορούν να επεμβαίνουν σε κάθε συμβάν, κάτι που αδυνατούν να πράξουν τις περισσότερες φορές οι ελλιπέστατες δυνάμεις των υφισταμένων Τμημάτων.
Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ.: «Και πριν από χρόνια επιχειρήθηκε, αλλά απέτυχε»
Από την άλλη πλευρά, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι και πριν από χρόνια είχε επιχειρηθεί η κατάργηση δεκάδων Τμημάτων και η δημιουργία των λεγόμενων Πολυδύναμων. Όμως στην πράξη και εξ αιτίας της αντίδρασης των πολιτών, το σχέδιο ναυάγησε και τα τμήματα επανήλθαν στην πρότερη κατάστασή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα