Ο κύκλος των χαμένων… αποδείξεων!


Σενάρια επί σεναρίων… βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για το θέμα της συγκέντρωσης αποδείξεων από την πλευρά μισθωτών και συνταξιούχων, με το υπουργείο Οικονομικών να υπόσχεται -εδώ και μήνες- μια λύση, που έως σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετατίθεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, για τον Μάρτιο, η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε περισσότερες δόσεις ή σε τρεις, που θα απέχουν όμως περισσότερο

μεταξύ τους και όσοι δικαιούνται έμμεσο αφορολόγητο 9.550€ περιμένουν να ακούσουν τί θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα…

Μέσα σε αυτό το «θολό» περιβάλλον, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες) για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου των 2.100€. Αυτό θα αφορά όχι τις δηλώσεις που θα υποβάλλουμε σε λίγο καιρό, αλλά τις δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2017 για τα φετινά εισοδήματα.

Όλα δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος τους (θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%) και μάλιστα αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας. Αυτό όμως θα μπορεί να ισχύσει μόνο για το χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης. Τί σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι τότε θα πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις από τις αγορές που κάνουμε, κανονικά!

Στο συρτάρι του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, μάλιστα, βρίσκονται εισηγήσεις που προβλέπουν ότι σε αυτό το ηλεκτρονικό «χτίσιμο» του αφορολόγητου να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των συναλλαγών ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (με εξαίρεση εκείνες που υπολογίζονται διαφορετικά, π.χ. ιατρικές δαπάνες) που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα», ακόμη και οι πληρωμές στις ΔΕΚΟ (σ.σ. Σε ορισμένα γκισέ τέτοιων υπηρεσιών οι κάρτες δεν… γίνονται δεκτές).

Ποιοί θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος; Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που θα μπορούν να συνεχίσουν να «χτίζουν» αφορολόγητο με μετρητά. Μάλιστα κάποιοι εισηγούνται για αυτές τις περιπτώσεις, των ηλικιωμένων, το υποχρεωτικό ποσοστό σε αποδείξεις να είναι μικρότερο του 30%. Οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα