Ο «Γι τσι» ήταν ο πρώτος ιπτάμενος δεινόσαυρος

Το πρώτο είδος ιπτάμενου δεινόσαυρου εμφανίστηκε αρκετά πριν από τον γνωστό «αρχαιοπτέρυξ», όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν απολιθώματα που επιβεβαιώνουν ότι ο πρώτος που πέταξε στους αιθέρες ήταν ένας μικροσκοπικός δεινόσαυρος πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια.

Ο δεινόσαυρος αυτός είχε το μέγεθος ενός περιστεριού, με τεράστιες όμως φτερούγες οι οποίες έμοιαζαν πολύ με τις φτερούγες της νυχτερίδας. Πρόκειται πραγματικά για ένα αρκετά ιδιόμορφο πλάσμα στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Γι τσι» («Παράξενη φτερούγα» στα κινεζικά), του οποίου το μοναδικό και όχι πλήρες

απολίθωμα του ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη στην Κίνα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο πετούσε, δηλαδή αν έπρεπε να κινεί τα φτερά του πάνω –κάτω για να πετάξει ή έαν μπορούσε απλά να είναι ανοικτά και να εκμεταλλεύεται τα ρεύματα του αέρα, όπως ένα σημερινό ανεμόπτερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Σινγκ Σου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι ο «Γι τσι» ζούσε πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, γύρω στα δέκα εκατομμύρια χρόνια προτού κάνει την εμφάνισή του το πρώτο γνωστό πουλί, ο αρχαιοπτέρυξ.

Ο «Γι τσι», που ζύγιζε γύρω στα 380 γραμμάρια και είχε ένα κρανίο μήκους τεσσάρων εκατοστών, θα πρέπει να θεωρηθεί ‘ξάδερφος’ των πουλιών. Οι μεμβρανώδεις φτερούγες του θυμίζουν τόσο τα ιπτάμενα ερπετά, τους πτερόσαυρους που ζούσαν την ίδια εποχή, όσο και τις νυχτερίδες που εμφανίσθηκαν τουλάχιστον μετά από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: econews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
υπταμενος δυνοσαυρος, πρωτοι ιπταμενοι δεινοσαυροι
Τυχαία Θέματα