Ο φούρναρης της Κω που συγκίνησε όλη την Ευρώπη

Ο φούρναρης της Κω, τον οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξύμνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, δεν το ξέρει μόνο σαν στίχο τραγουδιού του αξέχαστου Στέλιου Καζαντζίδη ή ως αξίωμα της προσφυγιάς.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το δοκίμασε από μικρό παιδί, όταν η φτώχεια του χωριού του και της οικογένειας του, τον έσπρωξαν στην Αυστραλία να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβιώσει στην ξένη και μακρινή χώρα, ζώντας από τότε στο πετσί του τί σημαίνει

ξεριζωμός και προσφυγιά.

Στα 76 χρόνια του, ο φούρναρης της Κω Διονύσης Αρβανιτάκης, που άκουσε με σεμνότητα τον πρόεδρο της Κομισιόν να λέει «Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω, που δίνει το ψωμί στους πρόσφυγες, σ’ αυτή την Ευρώπη θέλω να ζω», υποχρεώνεται να αποκαλύψει το μυστικό του, που τον «έφερε» ως την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χωρίς να προσδοκά ανταλλάγματα, υλικές αμοιβές ή την προσωπική του προβολή, βοηθάει τους χιλιάδες πρόσφυγες, που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί, ταλαιπωρημένοι, κατάκοποι και πεινασμένοι. Γεμίζει, σχεδόν κάθε μέρα, ένα βαν με φρέσκο ψωμί, που φτιάχνουν ο ίδιος και τα παιδιά του και τούς το προσφέρει! Πάνω από 100 κιλά ψωμί φτάνει στους πρόσφυγες μόνο από τον κ. Διονύση.

Η απάντησή του στο ερώτημα, πώς πήρε την απόφαση να βοηθάει αφιλοκερδώς τους παράτυπους μετανάστες, αποκαλύπτει μεγαλείο ψυχής, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι του νησιού της Κω- το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά- από την μαζική απόβαση των προσφύγων.

«Πώς να μείνεις ασυγκίνητος, όταν παιδιά απλώνουν τα χέρια για λίγο ψωμί;»

«Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν ‘’μαμ’’», αναφέρει ο κ. Αρβανιτάκης. «Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιός άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος, όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου… Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το Βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων», προσθέτει ο ίδιος.

Όσον αφορά στη δική του ιστορία, αποκαλύπτει: «Έπιασα δουλειά ως ζαχαροπλάστης-αρτοποιός, αυτήν την τέχνη γνώριζα και τα κατάφερα με πολύ κόπο και δουλειά. Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, την Ευαγγελία, και το ’70, όταν είχαμε κάνει ένα γερό κομπόδεμα, αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε στην Κω, στον τόπο καταγωγής της συζύγου, φτιάχνοντας τη δική μας επιχείρηση», επισημαίνει και συνεχίζει, λέγοντας συγκινημένος: «Εδώ μένουν και οι τρεις μου γιοι με τις οικογένειές τους, εκτός από την κόρη μας, που ζει στον Βόλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά καταστήματα στο νησί, αλλά τα έχουν αναλάβει τα παιδιά μου».

Γιούνκερ: 500.000 άτομα πέρασαν στην Ευρώπη μόνο φέτος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία του για το «φλέγον» θέμα της παράτυπης μετανάστευσης έθεσε τους στόχους της Κομισιόν τους επόμενους μήνες, ανακοινώνοντας επίσημα το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει τη δέσμευση ευρωπαϊκών κρατών να μοιραστούν τη φιλοξενία 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία. «Υπάρχει έλλειψη ενωτικού πνεύματος μέσα στην Ε.Ε. και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε. «Στον αντίποδα οι αριθμοί που αποτυπώνουν το πρόβλημα, είναι δραματικοί», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άτομα πέρασαν στην Ευρώπη μόνο φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα