Ο δήμαρχος Αθηναίων για τους βυθιζόμενους κάδους

Για αποσυμφόρηση της υπάρχουσας κατάστασης με τα σκουπίδια στην Αθήνα μίλησε ο δήμαρχος της Πόλης Γιώργος Καμίνης, ευρισκόμενος στην πλ. Αγίου Θωμά στην έναρξη λειτουργίας του κάδου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου, ο κ. Καμίνης απάντησε σε διαφορετικά ερωτήματα.

Συνοπτικά μερικές απαντήσεις από το δήμαρχο:

ΔΗΜ: Μιλάμε για ένα καινοτόμο μέσο το οποίο θα αποσυμφορήσει κάπως την κατάσταση.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Θα αποσυμφορήσει σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Το κάθε ένα σύστημα βυθιζόμενου

κοντέινερ συμπιεστή απορριμμάτων, ισοδυναμεί με περίπου σαράντα κοινούς ¨πράσινους¨ κάδους. Εγκαθιστούμε αυτό το σύστημα σε είκοσι διαφορετικά σημεία της Αθήνας, σε σημεία που έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Υπάρχει οικονομία στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και στο ανθρώπινο κεφάλαιο γενικότερα.

ΔΗΜ: Πως έγινε, κ. δήμαρχε, η επιλογή των σημείων όπου θα τοποθετηθούν οι είκοσι κάδοι.

Γ.Κ.: Είναι είκοσι διαφορετικά σημεία σε όλη την πόλη, που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων. Πρώτα απ' όλα στα τρία νεκροταφεία που βρίσκονται στο πλαίσιο του δήμου. Επίσης, σε σημεία που υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, μπαρ, όπως στην πλατεία του Αγ. Θωμά, στην Κριεζώτου στο Κολωνάκι, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην Λεωφ. Υμηττού στο Παγκράτι, όπου επίσης έχουμε πάρα πολλά καταστήματα. Έχουν επιλεγεί με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια αυτά τα σημεία.

ΔΗΜ: Έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις υποψηφιότητες και την τελική εκλογή δημάρχου στο δήμο Αθηναίων. Εσείς έχετε γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά σας. Εκτιμάτε ότι ο δήμος απειλείται από την εκλογή προσώπου που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή;

Γ.Κ.: Εγώ αυτό που θα ήθελα στην προεκλογική εκστρατεία είναι κάποτε να μιλήσουμε για την Αθήνα και τα προβλήματα της. Να δούμε υποψηφίους, οι οποίοι να μην υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες. Να γνωρίζουν τα προβλήματα της Αθήνας, να θέλουν να παλέψουν για την επίλυσή τους και όχι για τις κομματικές σκοπιμότητες.

ΔΗΜ: Πάντως διαπιστώνουμε αλλαγή στον τρόπο που τα κόμματα αντιμετωπίζουν την αναμέτρηση, δεν τα βλέπουμε πρόθυμα να δώσουν χρίσματα.

Γ.Κ.: Στο βαθμό που συμβαίνει αυτό, θεωρώ ότι αποτελεί μια δικαίωση των δικών μας επιλογών, δηλαδή των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων, που ναι μεν μπορεί να δεχθούν τη στήριξη από οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα, αλλά ως πρώτο, ως βασικό κριτήριο της υποψηφιότητας και του εκλογικού αγώνα, είναι το καλό των πόλεων και των πολιτών τους.

ΔΗΜ: Τι αφήνει η τετραετία Καμίνη για την πρωτεύουσα, κ. δήμαρχε;

Γ.Κ.: Τα βασικά σημεία είναι τέσσερα. Πρώτα απ' όλα, η εξυγίανση του δήμου και των οικονομικών του. Ο δήμος της Αθήνας είναι για τρίτη φορά πλεονασματικός. Αν το είχε καταφέρει αυτό η χώρα, θα είμαστε σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Δεύτερον είναι το μεγάλο κοινωνικό έργο που κάνουμε, στηρίζοντας καθημερινά 20.000 πολίτες. Τρίτον, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών πόρων, το έργο που βλέπετε εδώ, είναι από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός ο κάδος εδώ κοστίζει 130.000 ευρώ. Δεν θα είχαμε τα λεφτά να τα κάνουμε αυτά τα έργα, αν δεν είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη, όχι για έργα υποδομής όπως αυτό, αλλά και να δημιουργήσουμε δουλειές στην πόλη, θέσεις εργασίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τα οποία πάρα πολύ σύντομα θα παρουσιάσω στην κοινή γνώμη. Και τέταρτο, όλα με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.

ΔΗΜ: Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων που βεβαίως είναι το πρωτεύον, ειδικά στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε συνολικά ως χώρα, κ. Καμίνη, έγινε πιο όμορφη η Αθήνα;

Γ.Κ.: Η Αθήνα βιώνει μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Όταν περνάς από τους κεντρικούς δρόμους και βλέπεις ότι είναι κλειστά τα μαγαζιά, δημιουργείται μια εικόνα ερήμωσης που δεν μας ενθουσιάζει καθόλου. Αυτό που έχει σημασία είναι, όσο θα διαρκεί αυτή η κρίση, και ελπίζω ότι σιγά-σιγά έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε, να κρατάμε την πόλη όρθια και να τη φροντίζουμε. Η Αθήνα αυτή τη στιγμή γίνεται ωραιότερη απ' ό,τι ήταν. Κοιτάξτε το έργο του καθαρισμού που κάνουμε στην οδό Αθηνάς. Σύντομα αρχίζουμε τον καθαρισμό των γκράφιτι και στους βασικούς δρόμους, όπως η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας, και κοιτάξτε πως έχει αλλάξει η πλατεία Συντάγματος. Με τις δεδομένες συνθήκες, ο δήμος κάνει μια τρομακτική προσπάθεια.

Keywords