Ο διεθνής Τύπος για το συλλαλητήριο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Ισχυρά δίκτυα, από την Ευρώπη, μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα, κάλυψαν με ζωντανές συνδέσεις την συγκέντρωση ενώ πολλά Μέσα, ανάμεσά τους και η Βουλγαρική τηλεόραση, οργάνωσαν δημοσιογραφικές αποστολές στην Αθήνα.

Η

πλειοψηφία των δημοσιευμάτων έκανε ειδική αναφορά στο πλήθος των διαδηλωτών και στον παλμό της κινητοποίησης, σημειώνοντας ότι Έλληνες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας ή ακόμα και από το εξωτερικό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος.

«Διαδηλωτές κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, για μία μαζική συγκέντρωση κατά ενός πιθανού συμβιβασμού της Ελλάδας στη διαμάχη για το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας» ήταν το σχόλιο της κινεζικής τηλεόρασης.

«Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στον συμβιβασμό για τη Μακεδονία» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Sky News, το οποίο με συνεχείς συνδέσεις από το νωρίς το πρωί, και με τη βοήθεια διεθνολόγων, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που χιλιάδες Έλληνες ανησυχούν για το θέμα του ονόματος.

Στο άρθρο του ιστότοπου αναφέρεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, από κάθε γωνιά της χώρας και ακόμα και από το εξωτερικό, προτρέποντας την κυβέρνησή τους να απορρίψουν τον συμβιβασμό σε μια «μακρά κόντρα» με την ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα και τις δηλώσεις μιας ομογενούς από την Αμερική, που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. «Προσπαθούν να κλέψουν την ιστορία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η διαδηλώτρια.

Με εικόνα από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, κυκλοφορούν τη Δευτέρα οι Financial Times.

Just published: front page of the Financial Times, international edition, Monday 5 February https://t.co/PlY89AeHyC pic.twitter.com/gqMPunI1yA

Financial Times (@FinancialTimes) February 4, 2018

«It’s all Greek» (είναι όλα ελληνικά), είναι η πρώτη αράδα του τίτλου με γαλάζια γράμματα και συνεχίζει: «Neighbours in naming battle» (οι γείτονες στη μάχη του ονόματος).

Ωστόσο αυτή η φράση «it’s all Greek» χρησιμοποιείται ως ιδιωματισμός στην αγγλοσαξωνική διάλεκτο και σημαίνει «δεν καταλαβαίνω λέξη».

«Το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονάς της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας» γράφει το δημοσίευμα.

Περιγράφει ακόμη της προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να βρουν λύση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και τις ανησυχίες των Ελλήνων για τις αλυτρωτικές αξιώσεις της FYROM εξαιτίας των οποίων η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σκοπιανά ΜΜΕ

Τα σκοπιανά ΜΜΕ παρακολούθησαν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και έδωσαν μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη.Όσον αφορά τον όγκο του συλλαλητηρίου υιοθετούν την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ.

«Στη διαμαρτυρία, ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, διάφοροι μητροπολίτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στους διαδηλωτές. Ο Θεοδωράκης επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση και είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ζήτησε δημοψήφισμα». «’’Αν μια ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη να υπογράψει την έγκριση για ένα σύνθετο όνομα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει για το θέμα το ελληνικό έθνος. Καλώ τους Βουλευτές να ζητήσουν δημοψήφισμα’’ δήλωσε ο Θεοδωράκης» αναφέρεται στα ρεπορτάζ.

«Η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 140.000 άτομα παρακολούθησαν τη διαδήλωση «Η Μακεδονία είναι ελληνική», στο κέντρο της Αθήνας, και έφθασαν εκεί από όλες τις γωνιές της Ελλάδας με 283 λεωφορεία» τονίζουν, επικαλούμενα και το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα με τη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, αναφέρουν στη γείτονα, μόλις 800 μέτρα μακριά, αναρχικοί και αντιφασιστικοί οργανισμοί διοργάνωσαν μια αντεπίθεση που οδήγησε σε συγκρούσεις και η αστυνομία αντέδρασε με χρήση δακρυγόνων.

Το άρθρο Ο διεθνής Τύπος για το συλλαλητήριο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα