Ο Μπερλουσκόνι «καθαρίζει» πιθανούς αντάρτες και «στήνει» άλλη ηγετική ομάδα στο κόμμα του

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χθες προχώρησε στη μετονομασία του PDL «Λαός της ελευθερίας» στο παλιό του όνομα Forza Italia και αποφάσισε να καταργήσει, προσωρινά, όλα τα αξιώματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του γραμματέα της κεντροδεξιάς και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ανζτελίνο Αλφάνο.

Ο Μπερλουσκόνι δεν συμβιβάζεται, όπως όλα δείχνουν με την πραγματικότητα και θα παραμείνει μοναδικός επικεφαλής της νέας Forza Italia, μέχρι

τις εννέα Δεκεμβρίου, όταν θα εκλεγούν τα νέα όργανα. Το μήνυμα είναι σαφές: ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να μην αφήσει περιθώρια στην εσωτερική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό για τη διάσταση απόψεων εντός του συντηρητικού στρατοπέδου η επιδεικτική απουσία από την εκδήλωση των πέντε υπουργών και μελών του PDL, ανάμεσα στους οποίους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ότι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Λέττα, ο Σίλβιο επιμένει: θα συνεχίσει την πορεία της μόνον αν τα μέλη της καταψηφίσουν την αποπομπή του από την γερουσία. Ας σημειωθεί ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στην Γερουσία για την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, όμως, με τους πολιτικούς αναλυτές, μια περαιτέρω πόλωση στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς, μπορεί να οδηγήσει είτε στην οριστική διάσπαση του κόμματος του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού, είτε στην δημιουργία ενός είδους «ομοσπονδίας», με την «σκληροπυρηνική» «Νέα Φόρτσα Ιτάλια» από την μία, και τον φιλοκυβερνητικό «Λαό της Ελευθερίας» από την άλλη. Επικεφαλής της δεύτερης αυτής ομάδας αναμένεται να τεθεί ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα, παρά τις έμμεσες απειλές του Μπερλουσκόνι: «διαθέτουμε την αναγκαία στήριξη του κοινοβουλίου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

Σε σημερινή παρέμβασή του, τέλος, στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της διστακτικότητας της Ευρώπης και της αδυναμίας των κοινοτικών θεσμών».

«Διαπιστώνω, πάντως, ότι οι υποστηρικτές της Ευρώπης του λαϊκισμού, έχουν άγριες διαθέσεις και είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική και πολιτισμική μάχη κατά του λαϊκισμού», πρόσθεσε ο Ενρίκο Λέτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα