Ο Μπεν Άφλεκ, για τη δυαδικότητα πού υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Κλαίρη Μπάμπαλη

Ο Λογιστής («The Accountant»)

Αμερικάνικη ταινία, σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο’ Κόνορ (“Miracle”, “Pride and Glor”, “Warrior”).

Σενάριο: Μπιλ Ντουμπουκέ («The Judje»).

Σε αυτή την ταινία, που κατά την γνώμη μου, δεν πήρε τις κριτικές που τις αναλογούν, πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ («Επιχείρηση Argo») Μπεν

Αφλεκ, που ξετρέλανε άνδρες και γυναίκες στο «Gone girl» και ο οποίος φόρεσε τη στολή του Μπάτμαν στο «Batman V. Superman». Αντάξια τον πλαισιώνουν οι: Αννα Κέντρικ, Τζέι Κέι Σίμονς, Τζόν Λίθγκοου, Τζον Μπέρνθαλ, Τζιν Σμαρτ, Σίνθια Αντάι-Ρόμπινσον, Τζέφρι Τάμπορ.

Η ταινία γυρίστηκε στην Ατλάντα και τα περίχωρά της. Πολλά πλάνα γυρίστηκαν στο εσωτερικό ενός πανέμορφου ασημί Airstream, το οποίο με επιτυχία εντόπισε η παραγωγή στο Τέξας (διότι έχουν παραχθεί ελάχιστα και πάντοτε με παραγγελία.) Ήταν το αυτοκινούμενο του κεντρικού ήρωα, (αλλά κατέληξε να είναι και το καμαρίνι του πρωταγωνιστή).

Ο Κρίστιαν (Μπεν Άφλεκ) είναι ένας λαμπρός μαθηματικός, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο

Άσπεργκερ (η πιο ήπια μορφή διαταραχής του αυτιστικού φάσματος). Διατηρώντας ως βιτρίνα ένα συνοικιακό λογιστικό γραφείο, «καθαρίζει» τα οικονομικά προβλήματα διαφόρων διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η δίωξη οικονομικού εγκλήματος, με επικεφαλής τον Ρέι Κινγκ (Τζέι Κέι Σίμονς), σφίγγει τον κλοιό γύρω του, εκείνος ενημερωμένος από την αόρατη συνεργάτιδά του, αναλαμβάνει τα βιβλία μίας νόμιμης, φαινομενικά αθώας, δουλειάς σε εταιρεία ρομποτικής, στην οποία η λογίστρια (Άννα Κέντρικ) ανακάλυψε μία ασυμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο ο Κρίστιαν ξεκινάει να καθαρίζει τα βιβλία και να πλησιάζει στο να αποκαλύψει την αλήθεια, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει. Στόχος τους η λογίστρια. Στην αρχή η κοπέλα ενοχλήθηκε που αυτός την αγνόησε και προχώρησε μόνος του και με φοβερές ταχύτητες. Όμως, μετά, εντυπωσιάστηκε ανακαλύπτοντας ότι ο Κρίστιαν ήταν μαθηματική ιδιοφυία και ότι έχουν κοινά στοιχεία. Τελικά τη συμπαθεί κι εκείνος, διότι αυτή κατόρθωσε να διαπεράσει τα αυτιστικά του στοιχεία, και να επικοινωνήσει μαζί του.

Από εκείνη τη στιγμή αναλαμβάνει να την προστατεύσει. Παρ’ όλο που ο στρατιωτικός πατέρας του, του είχε κάνει πολύ σκληρή εκπαίδευση, και του είχε μάθει –με απίστευτη σκληρότητα- τις κατάλληλες πολεμικές τέχνες, ώστε να νικάει πάντα και με μαθηματική ακρίβεια, τον είχε συγχρόνως τραυματίσει ψυχικά και τον είχε κάνει ανελέητο. Αυτό μπορούσε να κάνει ο πατέρας του, λέγοντάς του πάντα, ότι οι άνθρωποι φοβούνται τη διαφορετικότητα. Αυτή η φράση τον καταδιώκει μέχρι το τέλος του έργου. Έπειτα από μία σειρά ανατροπών -και αυτό είναι και το μεγαλείο του έργου- θα φανεί ότι ο ήρωας διατήρησε συγχρόνως το ήθος του.

Πιστεύω ότι η παραγωγή έκανε πολύ καλή δουλειά, επιλέγοντας τον συγκεκριμένο σεναριογράφο, τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και το βαρύ, αυτό, καστ ηθοποιών. Βρήκα το σενάριο καταπληκτικό και μακάρι όλες οι Αμερικάνικες ταινίες να ακολουθούσαν μία τόσο πετυχημένη συνταγή. Έχει μέτρο, έχει αρμονία στα ποσοστά της δράσης, του χιούμορ, των ψυχολογικών και τρυφερών σκηνών. Είναι μία αστυνομική ταινία, με τέλεια δομημένο το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μπεν Άφλεκ, που είπε για το σενάριο «Μέχρι την τελευταία σελίδα, έκρυβε εκπλήξεις. Το βρήκα πολύ έξυπνο, με πολλές λεπτομέρειες, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες και ευρηματικό»

Ο σκηνοθέτης έκανε πολύ σκληρή δουλειά και αυτό φαίνεται. Ο Άφλεκ και ο Ο’ Κόνορ –όπως δηλώνουν και οι ίδιοι- έκαναν, μαζί, ενδελεχή έρευνα, για να αποδοθεί σωστά ο χαρακτήρας και να αντιμετωπιστεί ο Κρις σαν αυτοτελής μονάδα.

Με τα πολλά γκρο-πλαν, στα οποία τις περισσότερες φορές ήταν κομμένο το πάνω μέρος του κεφαλιού (δηλ, τα μισά μαλλιά), ίσως ήθελε να δείξει ότι στον εγκέφαλο του ανθρώπου, συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα απ’ ότι σε εκείνον ενός μέσου ανθρώπου…

Όταν έφυγα από την ταινία αισθανόμουν, ότι όλοι οι παράγοντες, είχαν σεβαστεί και αυτό που αντιπροσωπεύει η ταινία, αλλά και το κοινό που θα την έβλεπε.

Το άρθρο Ο Μπεν Άφλεκ, για τη δυαδικότητα πού υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
ο λογιστης ταινια κριτικη κλαιρη μπαμπαλη
Τυχαία Θέματα