Ο αθάνατος Ντράζεν

Όσοι πρόλαβαν να δουν τον Ντράζεν Πέτροβιτς εν δράσει, όχι μόνο ήταν τυχεροί αλλά μπορούν άνετα να θεωρήσουν πως ο «Μότσαρτ του μπάσκετ» έδωσε αλησμόνητες παραστάσεις μέσα στα παρκέ. Παίκτης ορχήστρα, μυαλό ξυράφι και χέρι αλφάδι, ο Ντράζεν έβλεπε το καλάθι σαν πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων.

Γεννημένος ηγέτης ο Πέτροβιτς έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην ανδρική ομάδα της Σιμπένκα (1979-83), πριν κλείσει καν τα 15 του χρόνια, αμούστακο παιδί

αλλά με δολοφονικό χέρι. Η Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ θα ήταν το πρώτο του άλμα στην τόσο λαμπρή καριέρα του Ντράζεν (1984-88)). Μάλιστα στο πρώτο ματς κόντρα στην παλιά του ομάδα ο Μότσαρτ μάγεψε τα πλήθη με το κοντέρ να σταματάει στους 56 πόντους.

Στην Τσιμπόνα δεν άφησε τίτλο για τίτλο, αφού κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, δύο πρωταθλήματα Ευρώπης (1985, 1986) και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1987).

Με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, ο Πέτροβιτς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986, το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 και τη δεύτερη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.

Οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης θα είχαν την τιμή να θαυμάσουν τον Κροάτη, καθώς ο Ντράζεν θα μάγευε τα πλήθη στη «βασίλισσα» (1988-89). Δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων ήταν τα κατορθώματα του Πέτροβιτς, με τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στο ΣΕΦ απέναντι στην Καζέρτα να είναι μία από τις τελευταίες του παραστάσεις στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Ντράζεν ήταν μία ομάδα μόνος του και με 62 πόντους οδήγησε τους Μαδριλένους στην κατάκτηση του τροπαίου (117-113).

Και αφού πήρε ό, τι τίτλο υπήρχε στην Ευρώπη έκανε το χατίρι στους Αμερικανούς και έκανε το μεγάλο άλμα στον θαυμαστό κόσμο του NBA. Αφού δε ξεκίνησε καλά στην ομάδα των Μπλέιζερς (1989-91), έχοντας ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, έγινε τελικά ανταλλαγή στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς (1991-93).

Το ίδιο καλοκαίρι όμως ο Πέτροβιτς έγραφε ξανά ιστορία με την εθνική ομάδα, καθώς η Γιουγκοσλαβία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης, για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Μπουένος Άιρες.

Στους Νετς ο Ντράζεν δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά, και με 20,6 πόντους ανά παιχνίδι τελειώνει τη σεζόν με εκπληκτικές εμφανίσεις. Η επόμενη σεζόν του στο ΝΒΑ είναι και η καλύτερη του, αφού με μέσο όρο 22,3 πόντους ανά αγώνα, βγαίνει 11ος στον πίνακα των σκόρερ. Οι Αμερικανοί όμως δεν τον καλούν στο All Star Game, γεγονός που απογοητεύει τον Ντράζεν.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, ο Πέτροβιτς ήταν ο αρχηγός της Κροατίας η οποία έχασε μόνο από την Αμερικανική Dream Team και κατάφερε να φτάσει στον τελικό.

Η τελευταία παράσταση του «Μότσαρτ» ήταν απέναντι στην Σλοβενία στην Πολωνία στις 6 Ιουνίου του 1993.

Την επόμενη μέρα η αποστολή της Κροατίας θα αναχωρούσε για την Φρανκφούρτη, με τον Πέτροβιτς να παίρνει την απόφαση να πάει οδικώς. Έξω από το Ντέ

Keywords
Τυχαία Θέματα