Ντράγκι για λιτότητα: Μην ξεχνάμε πώς άρχισε η κρίση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της μείωσης του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου, μίλησε για την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ, στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε με νόημα πως «η συζήτηση λιτότητας εναντίον ανάπτυξης είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ας μην ξεχνάμε πώς άρχισε η κρίση», συμπληρώνοντας πως «η ανεξαρτησία της ΕΚΤ

είναι προσφιλής σε όλους, ιδιαίτερα στους Γερμανούς». Μάλιστα σημείωσε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα» και πως «οι χώρες δεν θα πρέπει να μειώσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων».

Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση, σημείωσε πως «το ασθενές οικονομικό κλίμα παραμένει και την άνοιξη» και πως «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν "ασθενείς"», ωστόσο είπε πως «η οικονομική δραστηριότητα λογικά θα σταθεροποιηθεί, και θα ανακάμψει σταδιακά στο β΄ μισό του έτους».

Για τις τράπεζες είπε πως «η ΕΚΤ δεν μπορεί να "καθαρίζει" τους τραπεζικούς ισολογισμούς» και τόνισε πως είναι απαραίτητο «να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου χρειάζεται». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε σε άμεση εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο για τις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όσο για το μέλλον, ο κ. Ντράγκι είπε πως «είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα