Ντάριο Φο: Ο πολυτάλαντος κάτοχος Νόμπελ πέθανε στα 90 του

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 90 ετών, ο Ντάριο Φο, γνωστός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός με τα έργα του να βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell’ arte.

Γεννήθηκε σε μία επαρχία της Ιταλίας, το Μάρτη του 1926. Ο Ντάριο Φο, ήρθε σε επαφή με το θέατρο στο Μιλάνο, όταν ήδη έκανε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Ο κόσμος της τέχνης τον κέρδισε και εγκατέλειψε τη δουλειά του ως βοηθός αρχιτέκτονα.

Η γνωστή επιθεώρηση «Εφτά μέρες στο Μιλάνο» τον έφερε κοντά με τη Φράνκα Ράμε, γόνο θεατρικής οικογένειας, την οποία αρραβωνιάστηκε και ξεκίνησαν μαζί μια επιτυχημένη συνεργασία.

Το 1959 μετά από πολλές δουλειές σε θέατρο και ραδιόφωνο, ο Φο μαζί με τη Ραμέ ιδρύουν τη θεατρική ομάδα Ντάριο Φο—Φράνκα Ράμε. Ο Φο έγραφε σενάρια, έπαιζε, σκηνοθετούσε, και σχεδίαζε τα κουστούμια ενώ η Ραμέ είχε αναλάβει τα διοικητικά. Το 1960 ήρθε η εθνική αναγνώριση με το Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ και από τότε άρχισε η μεγάλη επιτυχία.

Ο Φο, που μετέτρεπε βιβλικές ιστορίες σε πολιτική σάτιρα, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική μέσα από τα έργα του σε ευαίσθητα θέματα όπως η πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, οι πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα και η πολιτική διαφθορά .

Το 1997, στις 9 Οκτώβρη, του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Το άρθρο Ντάριο Φο: Ο πολυτάλαντος κάτοχος Νόμπελ πέθανε στα 90 του εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα