Νίπτει τας χείρας του ο Σόιμπλε για τους Έλληνες

Ρίχνοντας ευθύνες στις 2 τελευταίες κυβερνήσεις για δική τους κωλυσιεργία και άρα καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτών των μέτρων που έπρεπε να γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, νίπτει τας χείρας του ως προς τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση

λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αν οι συνθήκες εκπληρωθούν τότε και οι Έλληνες θα πληρωθούν…είναι το σλόγκαν του Γερμανού υπουργού και στο ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, η απάντησή του είναι ότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα είπε ότι η τρόικα των διεθνών δανειστών στην Αθήνα, είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) αύριο Δευτέρα, ενόσω συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού προϋπολογισμού.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο εξοικονόμησης πόρων ύψους 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είχαν ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση, ο Σόμπλε επαναφέροντας το μπαλάκι των ευθυνών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί ... και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η τρόικα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), λέει ο Γερμανός πολιτικός, κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Νιώθει πάντως μεγαλόψυχα πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα. «Η Ελλάδα πέρασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη και πρόκειται να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 το βράδυ της Κυριακής» λέει περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31.2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε: «αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις », είπε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

Στην ίδια συνέντευξ

Keywords
Τυχαία Θέματα