Νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Επ. Σπηλιωτόπουλος

Στη διάρκεια επίσημης τελετής, κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014, σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του προέδρου και του αντιπροέδρου του ιδρύματος για το τρέχον έτος. Στα αξιώματα εγκαθίστανται αντίστοιχα ο νομικός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος και ο φυσικός Δημήτριος Νανόπουλος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Σπύρος Α. Ευαγγελάτος στην ομιλία του έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό του έργου των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης

της Ακαδημίας για το παρελθόν έτος και η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του νέου προέδρου με θέμα «Η κατάστασις του Διοικητικού Δικαίου σήμερα».

Ο νέος πρόεδρος Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1955) και του Πανεπιστημίου Aθηνών (1963). Tο 1969 εκλέχτηκε υφηγητής, αλλά διορίσθηκε το 1973, και το 1978 τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου δίδαξε μέχρι του 1993, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου από το 2001, διετέλεσε το 2012 αντιπρόεδρος του ιδρύματος. Aσκεί τη δικηγορία στο Συμβούλιο της Eπικρατείας και σε διεθνείς διαιτησίες. Eίναι πρόεδρος του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παίδων και Eνηλίκων, της Eν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας και μέλος του Δ.Σ. άλλων Eλληνικών και Ξένων Eπιστημονικών Σωματείων. Kατά τη διάρκεια της Kατοχής, υπήρξε μέλος των αντιστασιακών οργανώσεων ΠEAN και PAN, καθώς και των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Eξαίρετων Πράξεων και Eθνικής Aντίστασης. Eίναι επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.

Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τις αυτοτελείς μελέτες: La distinction des institutions publiques et des institutions privées en droit français (Paris 1959), H Δημοσία επιχείρησις (Aθήναι 1963), Zητήματα κανονιστικής αρμοδιότητας (Aθήνα 1968), Eγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (16η έκδ., Aθήνα 2010 και στα γαλλικά: Droit Administratif Hellénique, 2η έκδ. 2003), Greek Administrative Law (Athens-Brussels 2003), Βασικοί Θεσμοί Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου (Αθήνα 1984), Το Ελληνικό Δημόσιο Δίκαιο (4η έκδ., Αθήνα 2010).

Keywords
Τυχαία Θέματα