Νέοι τριγμοί στην ΕΕ: Επανάληψη των εκλογών στην Αυστρία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι την απόφασή του για επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου. Η εν λόγω απόφαση προέκυψε έπειτα από προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές

Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου γνωστοποιήθηκε προφορικά από τον πρόεδρό του, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος την αιτιολόγησε υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια είναι ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Η σημερινή απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο και θα προκαλέσει επιπλέον τριγμούς στην ΕΕ ειδικά μετά και το Brexit, επειδή δεν έχει υπάρξει προηγούμενο σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Άλλωστε μετά και την πρόσφατη παραίτηση του Βέρνερ Φάινμαν την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει ο Νόρμπερτ Χόφερ (!) ο οποίος ωστόσο ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.

Το Κόμμα των Ελευθέρων ζήτησε και πέτυχε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, με τον ισχυρισμό ότι έγιναν παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες. Στις εν λόγω εκλογές ο υποψήφιος του, Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που με τη σειρά της, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, είχε αρχίσει νωρίτερα του κανονικού.

Για τις 20 σοβαρότερες από τις καταγγελθείσες περιπτώσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εξετάσει την περασμένη εβδομάδα συνολικά 67 μάρτυρες, διαπιστώνοντας κάποια τυπικά λάθη, χωρίς όμως να υπάρξει ένδειξη για νοθεία κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Το άρθρο Νέοι τριγμοί στην ΕΕ: Επανάληψη των εκλογών στην Αυστρία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα