Νέες ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο

Απελπισμένοι οι διευθυντές των Εφοριών για την μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο, υποβάλλουν συνεχώς προς το Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις και σχέδια για νέου τύπου ρυθμίσεις με ορίζοντα 5ετίας! Ένα τέτοιο σχέδιο, που παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις, θα βρει στο γραφείο του ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που «τρέχει» αυτήν

περίοδο (με καταληκτική προθεσμία ένταξης την 29η Ιουνίου) προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων (έως 48) και πολύ χαμηλά πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν.

Για τον λόγο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο για μια σαρωτική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress», την ρύθμιση αυτή θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φορολογούμενος, ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του.

Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών προς την Τρόικα είναι ότι τα κρατικά ταμεία δεν θα γεμίσουν με φορολογικά πρόστιμα που «παγώνουν» στα δικαστήρια, ούτε με κατασχέσεις ακίνητων που δεν ωφελούν το δημόσιο, αλλά με «ευκολίες πληρωμής» σε αυτούς που ήδη χρωστάνε και έχουν λίγα χρήματα διαθέσιμα για να αποπληρώσουν σιγά-σιγά τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση χρεών, εφόσον εγκριθεί από την νέα πολιτική ηγεσία, θα προβλέπει τα εξής:

1. Διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα (με επέκταση στις 60 βάσει αυστηρών προϋποθέσεων).

2. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

3. Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

4. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

5. Την δυνατότατα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι άνεργοι ή οι επιχειρήσεις με ζημιές κ.ά.

6. Δεν θα υπάρχει κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Σήμερα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές προς το δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

7. Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή η εφάπαξ εξόφλησή της θα γίνονται την ημέρα υποβολής της αίτησης.

8. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η ένταξη στην ρύθμιση θα «παγώνει» τα οποία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για

Keywords
Τυχαία Θέματα