Πτώση 2,55% στις τιμές των σουπερμάρκετ για το τελευταίο 8μηνο

*Η αγορά αρχίζει να συμβαδίζει με τις οικονομικές συνθήκες

*Τα επίσημα στοιχεία της έρευνας του παρατηρητηρίου τιμών του ΥΠΑΑΝ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσουνάκας

Φαίνεται ότι η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί σιγά σιγά το καθημερινό βάρος των εξόδων των Ελλήνων πολιτών. Έτσι θέλοντας να συμβάλει σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, μειώνει με την πάροδο των μηνών τις τιμές των προϊόντων για το έτος 2012. Οι τιμές μειώνονται με σκοπό να μπορέσουν οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους για αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης, γεγονός που θα βοηθήσει αισθητά την

οικονομία μας και την χώρα γενικότερα σε ένα κλίμα συγκατάβασης και κατανόησης των συνθηκών από την πλευρά των εταιρειών και των προμηθευτών-εισαγωγέων.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των σουπερμάρκετ έχουν υποστεί μείωση της τάξεως του 2,55%, αγγίζοντας τις τιμές που είχαμε τον Μάιο του 2010. Η συγκεκριμένη μελέτη του ΙΕΛΚΑ βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα, που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης ο γενικός δείκτης τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών έχει αυξηθεί κατά 0,61%, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010, συμπεριλαμβάνοντας και τις αυξήσεις στην φορολογία όλο αυτό το διάστημα. Όμως αν δεν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις αυξήσεις του ΦΠΑ, τότε ο δείκτης τιμών τον Απρίλιο 2012 παρουσιάζει μείωση κατά 3,42% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση των τιμών στα ράφια, που παρατηρείται το τελευταίο οκτάμηνο και πλέον είναι σαφές ότι σταθεροποιείται, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση κάτι διαφορετικό. Μάλιστα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, τους τελευταίους 8 μήνες οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 2,55%, ενώ αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς από 13% σε 23% τον Σεπτέμβριο του 2011, τότε η μείωση είναι 3,13%.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τις ειδικές συνθήκες, όπως τον Απρίλιο, τον μήνα που περιλαμβάνει και την πασχαλινή αγορά, που παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τιμών κατά 1,52% σε σχέση με τον Μάρτιο, γεγονός που αποδεικνύει την στοχευμένη μείωση τιμών και την κατανόηση στις ανάγκες των καταναλωτών από τις εταιρείες. Ευχάριστο και μόνο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τιμές πλέον βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο διετίας και στις ίδιες τιμές με αυτές του Μαΐου 2010. Από την άλλη πλευρά η μείωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν από τις αρχές του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012 δεν είχε παρατηρηθεί ιδιαίτερα υψηλή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, σε επίπεδα του 30-60%, οι οποίες δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει νωρίτερα η σταδιακή μείωση των τιμών.

Στα αποτελέσματα φυσικά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε περ

Keywords
Τυχαία Θέματα