Νέες ρίψεις χειροβομβίδων τραυματίζουν δεκάδες στη Μπανγκόκ

Νέες εκρήξεις χειροβομβίδων και πυρά στην πλατεία του Μνημείου της Νίκης στη Μπανγκόκ, ένα από τα κομβικά σημεία της πρωτεύουσας που έχουν καταλάβει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, τραυματίζουν είκοσι οκτώ ανθρώπους, οι επτά μεταξύ αυτών φέρουν σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το κέντρο πρώτων βοηθειών Εραουάν, οι τραυματίεςμεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

μετά τις εκρήξεις. Οι διαδηλωτές δήλωσαν από την πλευρά τους ότι τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πλατεία του Μνημείου της Νίκης, την οποία έχει καταλάβει από τη Δευτέρα η αντιπολίτευση.»Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και ερρίφθησαν πυρά στο Μνημείο της Νίκης», διευκρίνισε το κέντρο πρώτων βοηθειών.

Η εφημερίδα Post Today γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι μια δημοσιογράφος της συγκαταλέγεται στους τραυματίες.

Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Σουτέπ Ταουγκσουμπάν ηγήθηκε σήμερα πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στη Μπανγκόκ ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα. Ωστόσο ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος σε σχέση με παλαιότερες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα σήμερα ο αρχηγός του στρατού κάλεσε σε συνομιλίες τις δύο πλευρές, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους και να τερματιστεί η κρίση.

«Αυτή τη στιγμή, όλοι εμείς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια ο ένας του άλλου για να περιφρουρήσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Τανασάκ Πατιμαπακόρν στους δημοσιογράφους, την επομένη της παρέλασης με την ευκαιρία της Ημέρας του Στρατού.

Τα σχόλια του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων διατυπώνονται μετά την έκρηξη χειροβομβίδας την Παρασκευή σε διαδήλωση στη Μπανγκόκ κατά την οποία τραυματίστηκαν 37 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας κατέληξε αργότερα, αυξάνοντας κατά συνέπεια σε εννέα τον αριθμό των νεκρών σε διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

«Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού είναι κανονική. Οφείλουμε να σεβόμαστε το νόμο και την τάξη. Εγώ, προσωπικά σέβομαι όλες τις πλευρές και τις καλώ να έρθουν και να συζητήσουν από κοινού για την εξεύρεση μιας λύσης», τόνισε ο Τανασάκ.

Η εφημερίδα Bangkok Post γράφει ότι ο Τανασάκ δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός και ότι ενεργεί ως μεσολαβητής σε αυτές τις τελευταίες ταραχές της οκταετούς σύγκρουσης που φέρνει αντιμέτωπες μια ετερόκλητη συμμαχία που συγκροτούν η μεσαία τάξη της Μπανγκόκ, οι υποστηρικτές της μοναρχίας και οι κάτοικοι του νότου από τη μια πλευρά και από την άλλη, μια συμμαχία που διαμορφώνουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και αγρότες υποστηρικτές της πρωθυπουργού Γινγκλάκ και του αδελφού της πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Φήμες κυκλοφορούν ότι ο στρατός ίσως λάβει μέτρα για να θέσει τέρμα στο αδιέξοδο, το οποίο αρχίζει να πλήττει σοβαρά τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο στρατός έκανε ή αποπειράθηκε να κάνει 18 πραξικοπήματα τα τελευταία 81 χρόνια. Ωστόσο αυτή την φορά προσπάθησε να τηρήσει ουδετερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα