Νέες οδηγίες στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Στην ανακοίνωση νέων κατευθυντήριων οδηγιών προχώρησαν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τον Έμπολα, αναθεωρώντας τις μέχρι τώρα οδηγίες για τον έλεγχο γιατρών και νοσηλευτών που επιστρέφουν στη χώρα από την δυτική Αφρική που έχει πληγεί από τον ιό.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Δρ. Τόμας Φρίντεν, απηύθυνε έκκληση σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό (όσοι ενδεχομένως τρυπήθηκαν από μολυσμένες

σύριγγες ή παρείχαν φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα) να παραμείνουν εθελοντικά σε κατάσταση καραντίνας στα σπίτια τους. Πρόσθεσε πάντως πως το ιατρικό προσωπικό που επιστρέφει στις ΗΠΑ από τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία θα πρέπει να υπόκειται σε καθημερινή παρακολούθηση, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση.

Με βάση τις νέες οδηγίες, καθορίζονται τέσσερις κατηγορίες «κινδύνου». Στην πρώτη από αυτές, ως πρόσωπα που αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο» θεωρούνται όσοι τρυπήθηκαν από ενδεχομένως μολυσμένες σύριγγες ή παρείχαν φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Στη χαμηλότερη κατηγορία εντάσσονται όλοι όσοι ταξίδεψαν σε μια από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά δεν εκτέθηκαν απευθείας στον ιό.

Στις δύο ενδιάμεσες κατηγορίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές και θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν «κάποιον κίνδυνο», ενώ οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς σε αμερικανικά νοσοκομεία κατατάσσονται στην κατηγορία του «χαμηλού αλλά όχι μηδενικού κινδύνου».

Πάντως, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν και οποιαδήποτε πολιτεία έχει το δικαίωμα να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα. Ήδη η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ είναι δύο από τις αμερικανικές πολιτείες που έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής, στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα