Νέα μέτρα προ των πυλών…

Επιφυλακτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει η έκθεση της Κομισιόν που διαπιστώνει ιδιαίτερης πιέσεις στις τράπεζες από την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και τις ανάγκες τους σε νέα κεφάλαια που δημιούργησε το PSI.

«Κεραυνός εν αιθρία» αποτελεί

η νέα απόκλιση στη μέτρηση της ύφεσης της οικονομίας καθώς ήταν κατά 8% βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της τρόικας. Η έκθεση προβλέπει πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, λόγω των αντιδράσεων θα επιβληθούν νέα.

Εντοπίζει κινδύνους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς όπως σημειώνει αν σημειωθούν αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, στις αποκρατικοποιήσεις και στην ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή σε συνδυασμό όλων αυτών το χρέος μπορεί να φτάσει το 2020 στο 147% του ΑΕΠ, αντί του 124% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Από την έκθεση δεν λείπουν και οι επικρίσεις για την έκταση των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, που υποστηρίζει καθυστέρησαν τις αλλαγές και βάθυναν την ύφεση. Αναφορά γίνεται και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντάς την εφαρμογή του «απογοητευτική».

Μπορεί η δόση των 34,3 δισ. ευρώ να έφθασε -αν και μόνο τα 7 δισ. ευρώ είναι σε μετρητά- εξαιρετικά αμφίβολη είναι η καταβολή των υπόλοιπων χρημάτων καθώς υπάρχουν και νέα προαπαιτούμενα. Ειδικότερα:

Για τις δόσεις του Ιανουαρίου που ανέρχονται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ θα αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη ελλείμματος του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει:

* Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

* Την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Για τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί για την κάλυψη του ελλείμματος, οι δράσεις που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

* Ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

* Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

* Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα