«Ναι» στην αποτέφρωση από το δήμαρχο Αθηναίων

Σε ανοιχτή συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο για τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου και που διοργάνωσε η «Επιτροπή για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα», συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ.Γιώργος Καμίνης, μαζί με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Νίκο Αλιβιζάτο, τη νομικό κυρία Λούση Κιουσοπούλου και τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Αντώνιο Αλακιώτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε την υποχρέωση της Πολιτείας «να σεβαστεί την Συνταγματική νομιμότητα που αφορά ένα αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη»

και πρόσθεσε ότι «παράλληλα πρέπει να αναζητηθούν πρακτικές λύσεις για να ανακουφιστούν από την συμφόρηση τα νεκροταφεία αλλά και γίνει σεβαστή η θέληση όσων επιθυμούν να αποτεφρωθούν».

Ο κ. Καμίνης επέκρινε την απροθυμία των κυβερνήσεων να υιοθετήσουν τη νομοθετική πρόταση και επισήμανε ότι με αυτή λύνονται προβλήματα έχουν ανακύψει. Τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων έχει πάρει ομόφωνη απόφαση υπέρ του αποτεφρωτηρίου από το Μάιο του 2012, και θα προχωρήσει άμεσα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, στη λειτουργία αποτεφρωτηρίου και αποτεφρωτήρα οστών στα υπάρχοντα νεκροταφεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Αντώνιος Αλακιώτης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το νομικό κενό σε δήμους όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Μαρκοπούλου, τα δημοτικά συμβούλια των οποίων έχουν αποφασίσει τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίων, σημείωσε ότι η τροπολογία εντοπίζει και επιλύει όλα τα νομικά και πολεοδομικά προβλήματα. Κάλεσε τον υπουργό ΠΕ.Κ.Α., κ. Γιάννη Μανιάτη να εντάξει την τροπολογία στο σχέδιο νομού για τις χρήσεις γης, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα, αφού υπάρχει και διακομματική συναίνεση. Ο κ. Αλακιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική αποδοχή που συναντά η δυνατότητα αποτέφρωσης των νεκρών, καθώς έρευνα καταγράφει θετικές γνώμες σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ περίπου 2.000 νεκροί κάθε χρόνο, αποτεφρώνονται στο εξωτερικό.

Ο συνταγματολόγος, κ. Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στην συνταγματική, θεολογική και τεχνική πλευρά του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα «η διαφέντευση του σώματος εν ζωή και εν θανάτω» και σημείωσε ότι από θεολογικής απόψεως «δεν υπάρχει ρητή δογματική απαγόρευση».

Η νομικός κυρία Λούση Κιουσοπούλου παρουσίασε αναλυτικά όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της τροπολογίας, σημειώνοντας «η προσπάθεια στόχευε στην αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών προβλημάτων «για να προστατεύουν οι δήμοι που ήθελαν να προχωρήσουν στην ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών από δικαστικές εμπλοκές».

Keywords
Τυχαία Θέματα