Μοσκοβισί: Δύσκολο και καθοριστικό το Eurogroup της Δευτέρας

Ως «πολύ δύσκολο και καθοριστικό» περιέγραψε το ερχόμενο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για μια λύση, ενώ είπε για ακόμη μια φορά πως «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ».

«Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη

να αναζητήσει τα διαθέσιμα περιθώρια για ελιγμούς», δήλωσε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο Europe 1. «Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη αλλά αποφασιστική, διότι αφορά στην εξασφάλιση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία και δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ή μη», ανέφερε ο ίδιος.

«Είναι απαραίτητη η χρήση της ίδιας γλώσσας παντού και είναι απαραίτητη μια συμφωνία, που να βασίζεται στην ευρωπαϊκή λογική. Αυτή η λογική είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων αλλά και συγχρόνως ο σεβασμός στη Δημοκρατία να ακούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε ο Μοσκοβισί.

«Είναι μια πρόκληση αποφασιστική, κεντρική και κρίσιμη που θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της Δευτέρας. Η πρόκληση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Εγώ είμαι αισιόδοξος, γιατί εύχομαι να βρούμε μια συμφωνία, η οποία είναι εφικτή», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας.

Σχετικά με τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ενδεχόμενη βοήθεια από Κίνα ή Μόσχα, ο επίτροπος δήλωσε:

«Εγώ δεν σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο, ούτε για διάφορα «grexit». Η θέση της Ελλάδας είναι φυσικά εντός της ευρωζώνης και υπάρχουν στην ευρωζώνη τα απαραίτητα εργαλεία για να χρηματοδοτηθεί, με την προϋπόθεση πάντα του σεβασμού των υποχρεώσεών της».

Την ίδια στιγμή, σε σημερινό της δημοσίευμα η Le Monde φέρει τον τίτλο: «Το σενάριο μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται».

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κατάληξη για το τεχνικό μέρος, γιατί θεωρώ ότι είναι απλώς ένα θέμα σύγκρισης ανάμεσα στα διάφορα μέτρα και το περιεχόμενο του (ισχύοντος) προγράμματος (με αυτό της ελληνικής κυβέρνησης)», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ στη Le Monde.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα