«Πυρετός» διαπραγματεύσεων με φόντο τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στο ερχόμενο Eurogroup, την Δευτέρα, μετά τις επαφές που είχε με τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά από διαπραγματεύσεις και συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, προκειμένου να καταλήξουν

στα μέτρα του προγράμματος-γέφυρα που διεκδικεί η Ελλάδα.

Στην συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup στη συμφωνία του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», αντί για μνημόνιο ή πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία

Ερωτηθείς αν αυτό το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θέση του αυτή λέγοντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είπε πολλές φορές πως «ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο υπάρχει πλέον» και σημείωσε ότι «κανείς ξένος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην τρόικα στην Σύνοδο Κορυφής». «Η Ελλάδα, θα διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ», ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις δύο ομάδες εργασίας της «τεχνικής βοήθειας» που θα διαβουλευτούν για την προετοιμασία εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα καλούνται να συμφωνήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση έως το καλοκαίρι.

Στην πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θα επιστρέψουν το απόγευμα στην Αθήνα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη.

Την ομάδα των εμπειρογνωμόνων των πιστωτών αποτελούν ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα εκπροσωπηθούν από τον Ρίσι Γκογιάλ και Κλάους Μαζούχ αντιστοίχως.

Πάντως, μπορεί ο κ. Τσίπρας να εκφράζει αισιοδοξία, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές μέχρι την τελική συμφωνία τα μέτρα ή αλλαγές, που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η χώρα.

Εξάλλου, όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ «η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το 70% του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικαταστήσει το 30% των προαπαιτούμενων με ισοδύναμα μέτρα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας. Πρόκειται για το 70% των διαθρωτικών αλλαγών (Selected Structural Reforms) στο οποίο αναφερόταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Αυτές είναι οι εξής:

1)τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες,

2)τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,

3)την μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο,

4)την φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,

5)την διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,

6)αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,

7)την μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,

8)τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,

9)την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,

10)τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και

11)τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.

Αντιθέτως η ελληνική πλευρά δεν κάνει πίσω στις εξής αλλαγές, τις οποίες ωστόσο θα πρέπει να αντικαταστήσει με ισοδύναμα οικονομικά μέτρα:

1)στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,

2)στην μείσωση των μη μισθολογικών επιδομάτων,

3)στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις,

4)στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση,

5)στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα