Μητσοτάκης: Διευκολύνσεις, όχι προνόμια

Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ήταν σαφής: «Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη επιστημονική επιτυχία από αυτήν. Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή

βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευσή της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Από τον Γιώργο Αυτιά

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Ενίσχυση της υγείας

Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι αυτούς τους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό.

Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ. Για όλα αυτά όμως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα. Επιστρέφω στο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, γιατί το θεωρώ κλειδί για τον τουρισμό, που με τη σειρά του θα κινητοποιήσει πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της αγοράς. Θα πρέπει συνεπώς να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως μία εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως μία δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση είναι θετικές για τη χώρα μας. Όμως είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού καθώς κάνει τη μετάβαση από την κλειστή δραστηριότητα των περασμένων μηνών, στην ανοιχτή δραστηριότητα υποδοχής των επισκεπτών που θα έρθουν -έρχονται ήδη στην πατρίδα μας αυτό το καλοκαίρι.

Τουρισμός – Οικονομία

Θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατομμύρια. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα αλλά και τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία. Σχεδόν μισό δις θα κατευθυνθεί έτσι ως άμεση επιδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να στηριχθούν τους πρώτους δύσκολους μήνες της επαναλειτουργίας τους.Είναι μία νέα δράση στο δρόμο εκείνης που -θυμίζω- προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης. Πλαισιώνεται και με ένα νέο σχέδιο «Τουρισμός για όλους» αποκλειστικά για Έλληνες, για τους συμπολίτες μας. Φέτος μάλιστα θα αφορά και τον μήνα Αύγουστο χρηματοδοτώντας κατά 20% περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν 300.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ, ώστε να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός και να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Και με αυτά τα μέτρα ολοκληρώνεται ένα πολυεπίπεδο δίχτυ προστασίας που άπλωσε εδώ και 16 μήνες η Πολιτεία για να κρατήσει όρθια την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Αναπλήρωσε τους μισθούς και τις εισφορές εργαζόμενων που μπήκαν σε αναστολή, μετέθεσε την καταβολή όλων των οφειλών και την εξόφληση των επιταγών, μείωσε και τελικά μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης. Και βέβαια οι αλλεπάλληλοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής προσέφεραν συνεχή χρηματοδότηση, συνεχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι μόλις της τάξης του 2,7% σε σχέση με την προ-covid εποχή, αναφέρομαι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία έφτασε το 4,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρείται από όλους προς τα πάνω και τα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν πρωτοφανή διεθνή εμπιστοσύνη.

Οι ελπίδες

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί, στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας. Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις. Θα καλούσα, λοιπόν, όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά. Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία, ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η Κυβέρνηση. Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000.

Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων. Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε Υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή.Αντιλαμβάνομαι, αν κατάλαβα καλά, ότι μετά τις επιφυλάξεις, τους αστερίσκους, την μη δήλωση πρόθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι μία θετική εξέλιξη εφόσον αυτό όντως συμβεί, θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδος. Θα είναι μία διακομματική έγκριση σε ένα σημαντικό εργαλείο που διευρύνει την ατομική ελευθερία και δίνει τελικά ώθηση στην οικονομία.

Η κωδικοποίηση των μέτρων

Κλείνω κωδικοποιώντας τα τρία στοιχεία στα οποία θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες. Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ την τελευταία διετία. Και η υπέρβαση της δοκιμασίας γίνεται τώρα η αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Και είναι έτοιμη να υποβάλλει από τους πρώτους το σχέδιο της για το επόμενο ΕΣΠΑ.Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας.

Keywords
μητσοτακης, βουλη, δραση, καλοκαιρι, λεωφορεια, δις, νέα, οαεδ, αεπ, ελλαδα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, τελος του κοσμου, εσπα 2021, η ζωη, κοινωνια, βουλευτες, αεπ, εθνικη, ενοικιαζομενα δωματια, ιος, ισπανια, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, ομολογα, ονειρο, προγραμμα, ρυθμος, υγεια, ωθηση, γινεται, γιατροι, γραφεια, διαστημα, δηλωση, δειχνει, διχτυ, δις, δωματια, ευκαιρια, ευρω, ελευθερια, ελπιδα, εμβολιο, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ευημερια, ευρωπη, ζωη, ιδια, υγειονομικο, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κυριε, λογια, λογο, μηνες, νικη, νοσοκομεια, εξοφληση, παντα, πυξιδα, πολιτεια, ρισκο, ρολο, σαφης, συζητηση, συζητησουμε, συντομα, σειρα, συγχρονο, σχεδιο, τουριστικα γραφεια, τουρισμος, τρια, φθινοπωρο, ψηφιακο, αλυσιδα, ανηκει, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, εθνικο, χωρα, μπροστα, σωστο, ταξιδι, θεσεις, υγειας, χειμωνας
Τυχαία Θέματα