Μητσοτάκης – Ερντογάν Τουρκία: Πέφτουν οι τόνοι

Το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στη συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι τόνοι που επικράτησαν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ήταν το αποτέλεσμα που ήθελε διακαώς η ελληνική πλευρά, η οποία ωστόσο διατηρούσε πολύ χαμηλές προσδοκίες. Το γεγονός πως τα δύο αυτά στοιχεία αναδείχθηκαν και από την Άγκυρα επιβεβαιώνει την άποψη πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. “Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες

προκλήσεις” είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία, πως το μέτωπο του ΝΑΤΟ στις νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αρραγές. Άλλωστε οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας πως “οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία”.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο τετ α τετ

Η εικόνα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες αλλά και τα αποτελέσματα που υπήρξαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του θετικού κλίματος που επικράτησε. Παράλληλα φάνηκε ξεκάθαρα πως καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει μια επιπρόσθετη κρίση σε αυτή που ήδη εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στις διατυπώσεις του, καθώς οι διαφορές με την Άγκυρα εξακολουθούν να παραμένουν. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τα έθεσε όλα τα ζητήματα “φωτιά” στο τραπέζι, ωστόσο όπως ανέφεραν πηγές δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν όλα στο διάστημα της δίωρης συνάντησης. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το καλό κλίμα που επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχιστεί, αρκεί να σταματήσει την ρητορική των προκλήσεων. “Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη” είπε ο πρωθυπουργός. Στην Αθήνα θέλουν να προωθήσουν την θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα του Αιγαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στην περίπτωση που οι ήρεμοι τόνοι από την πλευρά της Άγκυρας συνεχιστούν, τότε τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες στην γειτονική χώρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και το φθινόπωρο να γίνει στην Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη εξελίσσονται οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκική προεδρία αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις όπως είναι η πρόοδος στα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό τονίζοντας πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή διάλογο, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Το μενού και ο χαλβάς που ξετρέλανε την ελληνική αποστολή

Οι ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας έφαγαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ λαβράκι αλατισμένο, χαλβά πολίτικο, με στραγάλι και όχι με σιμιγδάλι και σαλάτα ρόκα. Ο χαλβάς μάλιστα, εντυπωσίασε ιδιαίτερα όλη την ελληνική αποστολή.

Νέο ραντεβού;

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, είναι πιθανό να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το φθινόπωρο, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα