Μητσοτάκης – 35 χρόνια Erasmus: Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση

Στη συμβολή του προγράμματος Erasmus για να αλλάξει η ζωή των νέων στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη διαδήλωση για τα 35 χρόνια του προγράμματος. «Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτήν την πολύ όμορφη γιορτή. Κυρίως αξίζουν συγχαρητήρια που βρέθηκαν στον πυρήνα αυτής της εκδήλωσης οι αληθινοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι αξιοποίησαν το πρωτοπόρο αυτό

πρόγραμμα και άλλαξαν τη ζωή τους. Άκουσα με πάρα πολύ ενδιαφέρον τις προσωπικές ιστορίες που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες και πραγματικά κι εγώ εξεπλάγην από το εύρος της παρέμβασης του προγράμματος Erasmus», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που άλλαξε τη ζωή των νέων. Είναι μια επιτυχία της Ευρώπης, που ενώ ξεκίνησε ως περιορισμένη ανταλλαγή φοιτητών, έγινε γρήγορα ακαδημαϊκή συνεργασία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μια ανταλλαγή φοιτητών έγινε γρήγορα μια ακαδημαϊκή συνεργασία, και από τους 37 πρώτους φοιτητές που συμμετείχαν το 1987 φτάσαμε τους 6.500 φοιτητές που έκαναν χρήση του προγράμματος».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «το Erasmus έφερε κοντά νέους και νέες από όλα τα σημεία της Ευρώπης οι οποίοι ανταλλάσσοντας τις τοπικές τους αναφορές, προσέφεραν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας». Πρόσθεσε πως, το πρόγραμμα έχει ταυτιστεί με τις ακαδημαϊκές κι επαγγελματικές στοχεύσεις της νεολαίας, αλλά και της καθημερινότητάς τους. Σημείωσε επίσης ότι, η προηγούμενη γενιά του Erasmus αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην πολιτική οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης. «Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπετέλ δηλώνει ακόμη ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη και τη Νομική της σχολή. Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τέτοια επίδραση», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό και εθνικό στοίχημα το Erasmus

«Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του, ενώ εξήρε τον καταλυτικό ρόλο του Erasmus στην διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νέους από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κόντρα στη «φθηνή δημαγωγία που θέλει την Ευρώπη πηγή όλων των κακών».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι πρόγραμμα που υποστηρίζει καθηγητές και δασκάλους που μπορούν να μάθουν νέα πράγματα, και διευρύνει το γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ -όπως είπε- σχολεία μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. «Για την Ελλάδα το πρόγραμμα παραμένει ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα, και συμβάλλει στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων μας. Θεσπίζουμε εσωτερικό Erasmus, προκειμένου να διευρύνουν το γνωστικό πεδίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Το ζητούσαν τα πανεπιστήμια, και οι φοιτητές πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εντός της χώρας πολύτιμη εμπειρία, και να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Το Εrasmus ήταν και παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός των νέων Ευρωπαίων”

Σημείωσε, επίσης, ότι το Εrasmus ήταν και παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός των νέων Ευρωπαίων, καλλιεργώντας το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια στην ενωμένη Ευρώπη. «Είχε πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμβολή στη διάπλαση νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα και χώρα την Ευρώπη, η οποία δεν ταύτισε την ΕΕ με τις επιδοτήσεις ή την πηγή όλων των κακών όπως τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η γενιά αυτή αντιστάθηκε στον αντιευρωπαϊσμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο Erasmus plus που θεσπίζεται από την κυβέρνηση και αφορά φοιτητές σπουδαστές και μαθητές, ενώ είπε ότι μέχρι τώρα για τη λειτουργίά του προγράμματος έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό. Παίρνει νέα διάσταση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στην περιοχή μας, την ακρίβεια στις κοινωνίες, την εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει ο λαϊκισμός και η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση που εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης. Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν την Ευρώπη πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του, παραπέμποντας σε βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο.

Μητσοτάκης: Η αναφορά του Ουμπέρτο Έκο για τη σημασία του Erasmus

Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια αναφορά ενός διανοούμενου. «Το Erasmus, είχε πει, “έφτιαξε την πρώτη γενιά των γνήσιων ευρωπαίων, επειδή έφερε κοντά νέους από όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά για όλους τους εργαζόμενους, ώστε να περνούν όλοι χρόνο στην Ευρώπη και να ενσωματώνονται σε αυτήν”. Τα λόγια αυτά είναι του Ουμπέρτο Έκο. Μας έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα το κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τη συναυλία «Desmond Child Rocks The Parthenon», στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η οποία είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχοινάς: Η γενιά του Erasmus να μπει στη μάχη για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς

«Είναι καθήκον της γενιάς των Erasmus να ανταποδώσει στην ΕΕ τα πολλά κέρδισε από την Ευρώπη» και «να βγει μπροστά στα δύσκολα», σημείωσε αρχικά κατά τη δική του ομιλία ο αρμόδιος επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Τώρα που η Ευρώπη κλονίζεται από την παραπληροφόρηση. Τώρα που απειλείται το αξιακό της πλαίσιο από επίδοξους και απολυταρχικούς γείτονες. Τώρα πρέπει να γίνουν πρεσβευτές, να μπουν στη μάχη για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Μας το χρωστάτε!», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροής επισήμανε ότι, παρότι στην αρχή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, στη συνέχεια «έγινε αποδεκτό από όλους ως πυξίδα και όνειρο ζωής. Το πρόγραμμα μεγάλωσε και μεγαλώνει. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας του μεταξύ των φοιτητών». Τέλος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «το Erasmus έχει κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος. Μέχρι το 2027 υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του που τώρα φθάνει το πρωτοφανές ποσό των 26 δις. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα