«Μινώταυρος» το νέο «πακέτο» μέτρων

Σε διψασμένο για… αίμα Μινώταυρο εξελίσσεται πλέον το περιβόητο των πάλαι ποτέ 11,5 δισ. ευρώ. Όχι μόνο αυξάνεται διαρκώς το συνολικό του ύψος, αλλά και διευρύνονται διαρκώς τα «αντικείμενά» του, περιλαμβάνοντας και ζητήματα που αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα.

Η άφιξη σήμερα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας σηματοδοτεί την οριστικοποίηση των απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία, αλλά και το ΔΝΤ, απαιτούν το «πακέτο» να είναι ρεαλιστικό και όχι «εικονικό».

Η Γερμανία, γιατί πιστεύει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σύντομα σε νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση, κάτι στο οποίο όπως δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε δεν θα συμφωνήσει. Το ΔΝΤ, γιατί αν το «πακέτο» δεν είναι ρεαλιστικό, δεν θα μπορέσει να πεισθεί το ΔΣ του να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι συνδυασμένες απαιτήσεις ΔΝΤ και Γερμανίας έχουν τις εξής αναπόφευκτες συνέπειες:

1. Το ύψος του προγράμματος θα πρέπει να αποτυπωθεί ρεαλιστικά, με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την ύφεση. Οι οποίες -βάσει και των προβλέψεων του ΔΝΤ- οδηγούν σε αύξηση του συνολικού «πακέτου» πάνω από τα 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, καταστρώνοντας το βασικό σενάριο για τη χρονική ακολουθία 2013-2016 στη βάση των νέων εκτιμήσεων για την ύφεση, υπολόγισε το δημοσιονομικό κενό (το ύψος της προσαρμογής για να επιτευχθούν οι στόχοι του δεύτερου μνημονίου) σε… αστρονομικά επίπεδα: 19-22 δισ. ευρώ! Οι σχετικοί υπολογισμοί μάλιστα, γνωστοποιήθηκαν και στην τρόικα! Μέχρι τώρα δεν είχε εγερθεί «επισήμως» τέτοιο ζήτημα, αλλά τώρα ο χρόνος για επικοινωνιακούς χειρισμούς και αποσιωπήσεις τελειώνει, και το «μυστικό» αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί…

2. Στη βάση αυτή, οι περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένονται πολύ σκληρές. Ακόμη και το διαπραγματευτικό φύλλο συκής της κυβέρνησης, η εξαίρεση από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, αφαιρείται: η τρόικα καλοδέχτηκε τα ισοδύναμα μέτρα των υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά ζήτησε απλώς να προστεθούν στα υπόλοιπα – εξάλλου όπως είπαμε το «πακέτο» θα πρέπει να αυξηθεί πολύ… Έτσι, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα «τσακίζονται» χωρίς εξαιρέσεις και σε όλη την κλίμακα, μαζί με εφάπαξ, επικουρικές κ.λπ. Προβλέπεται ακόμη και αναδρομική… επιστροφή εφάπαξ που έχει ήδη καταβληθεί, με ειδικό φόρο στη βασική σύνταξη!!!

3. Το «πακέτο» του νέου Μεσοπρόθεσμου συσχετίζεται από την τρόικα με την πιστή εκτέλεση του δεύτερου μνημονίου, το οποίο προβλέπει ρητά τη συνέχιση της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δυνητικά μέχρι και τα επίπεδα της Βουλγαρίας, αλλά και τη συνέχιση των αλλαγών στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων. Έτσι, στο νέο «πακέτο» θα ανανεώνονται αυτές οι δεσμεύσεις, με απαίτηση να περιληφθούν και στον προϋπολογισμό του 2013… Τι θα περιλαμβάνουν; Μισθούς στο δημόσιο τομέα, νέες δυσμενείς αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης, ενδεχομένως και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα…

Έτσι, στις επόμενες δύο βδομάδες θα έχουμε συνεχείς οδ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μινώταυρος,minotavros