Μια πρώτη προσέγγιση για τον βαθμό αμέλειας των πολιτών στην πρόκληση πυρκαγιών

Παραφροσύνη μέσα στην πύρινη κόλαση που κατάπιε ολόκληρες περιοχές της χώρας, έκαψε σπίτια, κατέστρεψε περιουσίες κι έφερε απόγνωση πάνω από τις στάχτες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πώς μπορεί κάποιος με διαφορετική προσέγγιση να αναδείξει το φαινόμενο της εγκληματικής αμέλειας κάποιων πολιτών, οι οποίοι, κόντρα στις προβλέψεις και στις εκκλήσεις των Αρχών να είναι προσεκτικοί τις δύσκολες ημέρες, επέμειναν και επιμένουν να προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια. Συνήθως χρησιμοποιώντας τροχούς, που πετάνε σπινθήρες η γυμνή φλόγα μέσα

σε συνθήκες που αρκεί μία από τις σπίθες να πυρπολήσει περιοχές ολόκληρες και αν απειλήσει ζωές ανθρώπων και ζώων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις 14 Ιουλίου, ελάχιστα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι φλόγες να κατατρώνε δάση, αγροτικές εκτάσεις, σπίτια, περιουσίες, είχε παρουσιάσει με στοιχεία το μέγεθος της ανευθυνότητας κάποιων που εξελίσσονται σε εμπρηστές εξ αμελείας όπως λέγεται.

Οι 94 για φωτιές από αμέλεια

«Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας»,  αποκάλυπτε η Υπηρεσία που σηκώνει μέχρι εξαντλήσεως το βάρος της κατάσβεσης, «στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει  99 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτικές/δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, έχουν συλληφθεί 94 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια και πέντε (5) από πρόθεση.

Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με αγροτικές εργασίες (καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάπνισμα κυψελών κ.α.)».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που έμοιαζε με sos προς τους πολίτες, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα και των επικίνδυνων συνθηκών που δημιουργεί σε συνδυασμό με ανέμους.

Τα στοιχεία του Alphafreepress

Το Alphafreepress, αποκαλύπτει ότι οι αριθμοί που παρατέθηκαν στις 14 Ιουλίου έχουν αυξηθεί τις ημέρες του πύρνου εφιάλτη.

Μόνο από τις αρχές Ιουλίου, οι Υπηρεσίες της Π.Υ έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι προκάλεσαν φωτιές και κινητοποίησαν μηχανισμούς, κάνοντας διάφορες παράτολμες εργασίες σε συνθήκες αντίξοες

Ενδεικτικά, σε Δελτίο Τύπου της Π.Υ, της 20ης Ιουλίου,, αναφέρεται:

«Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Μοιρών ένας άνδρας, ο οποίος εντοπίστηκε να εκτελεί θερμές εργασίες, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε γεωργική έκταση στην περιοχή Βαγιονιά του δήμου Γόρτυνας Κρήτης.

Θερμές εργασίες

Την ίδια ημέρα, σε άλλο Δελτίο καταγράφεται άλλη περίπτωση: «Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Σητείας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε γεωργική έκταση, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, στην Τ.Κ. Σκοπής του δήμου Σητείας Κρήτης. Παρεμβάλλεται η επιβολή  διοικητικού προστίμου «λόγω πρόκλησης πυρκαγιάς από χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος του δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης».

Πώς το περιγράφουν οι πυροσβέστες:

«Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης σε άνδρα ο οποίος εντοπίστηκε να κάνει χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων, από την οποία προκλήθηκε πυρκαγιά εντός περιφραγμένου αύλειου οικοπεδικού χώρου στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος του δήμου  Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης».

Κι άλλο Διοικητικό Πρόστιμο, για πυρκαγιά που προκλήθηκε από χρήση…πυροτεχνημάτων Στη Ροδιά Μαλεβιζίου Κρήτης. Λέει η Π.Υ: «Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηράκλειου Κρήτης σε άνδρα ο οποίος εντοπίστηκε να κάνει χρήση πυροτεχνημάτων από τα οποία προκλήθηκε πυρκαγιά σε πρανές οδού  στην περιοχή Ροδιά  Μαλεβιζίου Κρήτης.

Το ίδιο και Στα Ανώγεια, όπου συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ρεθύμνου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, στην Τ.Κ. Μικρά Ανώγεια του δήμου Ρεθύμνης.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Βόλου και  σε άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε να εκτελεί θερμές εργασίες και συγκεκριμένα κοπή μετάλλων με τη χρήση ηλεκτρικού τροχού σε δασική έκταση στα Χάνια Πηλίου.

Στη Θήβα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Βοιωτίας, δυο άνδρες ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κοτρώνι Καπαρελλίου του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Στη Νάξο

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ταξίδεψαν στη Νάξο στα μέσα του μήνα, όταν μία πυρκαγιά στην Κεραμωτή προκάλεσε καταστροφές και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.Εν τέλει, «συνελήφθη   ένας ηλικιωμένος, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε γεωργική έκταση, στην περιοχή Κεραμωτή, της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας, του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Γύθειο

Στο Γύθειο, συνελήφθη, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε γεωργική έκταση, στην Τ.Κ. Δαφνί, του δήμου Ευρώτα Λακωνίας.  Στο πλαίσιο και πάλι της αυτόφωρης διαδικασίας, «από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θερμών εργασιών, στην Κερατέα Αττικής». Είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις πρόκλησης εμπρησμών, όπου δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση τα σαλεμένα μυαλά τα οποία με σχέδιο νοσηρό, προκαλούν εμπρησμούς, αδιαφορώντας για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα