Μία ακόμη νύχτα ταραχών στην Τουρκία (φωτο)

Ηρεμία επικρατεί στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας, μετά από μια ακόμη νύχτα ταραχών μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση από το απόγευμα της Κυριακής στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Οργισμένοι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη Σμύρνη, διαδηλωτές

πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, ξήλωσαν στάσεις λεωφορείων, οδικές πινακίδες και οδοστρώματα για να υψώσουν οδοφράγματα σε μεγάλη λεωφόρο στην ακτή του Βοσπόρου.

Η αστυνομία από την πλευρά της είχε αποκλείσει την περιοχή γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην προσπάθεια της να απομακρύνει τους διαδηλωτές προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων.

Αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ένας δε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φαίνεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μέχρι και την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.750 προσαγωγές και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αν και οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις.

Δεν είμαι δικτάτορας

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο ίδιος είναι υπηρέτης του λαού και όχι δικτάτορας. Οι διαδηλώσεις έχουν πλέον ιδεολογικό χαρακτήρα, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση είναι πίσω από τους διαδηλωτές και κατηγόρησε μάλιστα κάποιους από αυτούς για πλιατσικολόγους.

«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά» πρόσθεσε.

«Προφανώς δεν θα ζητήσω την άδεια για το εάν θα γίνει μια αλλαγή σε ένα πάρκο, από τον αρχηγό του CHP - δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα - ή από μερικούς πλιατσικολόγους». Οι διαδηλωτές, επέμεινε, «καίνε και καταστρέφουν καταστήματα: είναι αυτό δημοκρατία;»

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Εν τω μεταξύ, στο πλευρό των Τούρκων διαδηλωτών βρίσκονται πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει τα επεισόδια.

Στην Φρανκφούρτη περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της δράσης της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση, σε «πράσινη περιοχή», ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών.

Στο Βερολίνο τουλάχιστον 600 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους τούρκους διαδηλωτές.

Στην πόλη Έσσεν, επεισόδια προκλήθηκαν σε συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών όταν νεαροί εμφανίστηκαν με πανό με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τους οποίους οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα