Μετανάστες Κρήτη: Στο λιμάνι Ηρακλείου οι Πακιστανοί και Αιγύπτιοι

Στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταφέρθηκαν οι 78 μετανάστες που εντοπίστηκαν, νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, νότια της Κρήτης. Η πληροφορία έλευσης των 78 ανδρών από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κινητοποίησε γι’ ακόμη μία φορά τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, που ανέλαβε την σίτιση και την παροχή συνθηκών υγιεινής στην αίθουσα λιμενεργατών, στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και θα φιλοξενηθούν. Παράλληλα κλήθηκε το Υγειονομικό προσωπικό ενώ στον χώρο έσπευσαν και

οι Εθελοντές Σαμαρείτες. Μια ομάδα ανδρών τους είδαν στο Αγιοφάραγγο και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Οι μετανάστες, αρχικά 64 και όλοι άνδρες, νέοι σε ηλικία, εντοπίστηκαν περίπου στις 09.00 το πρωί σε απόσταση 1 χλμ. από την παραλία. Ωστόσο λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, στην παραλία Βαθύ, σε απόκρημνο και δύσβατο σημείο εντοπίστηκε άλλη μια ομάδα 14 μεταναστών. Οι πρώτοι 64 μετανάστες, συνοδεία των Αρχών προχώρησαν προς υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από το Αγιοφάραγγο και από εκεί έφτασαν στη Μονή Οδηγητρίας για να καταλήξουν στο Ηράκλειο.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για Πακιστανούς και Αιγύπτιους, που εικάζεται ότι όλοι (οι 64 που βρέθηκαν αρχικά και οι 14 που εντοπίστηκαν λίγο αργότερα) επέβαιναν στο ίδιο σκάφος, ενώ όταν αποβιβάστηκαν πιθανότατα ακολούθησαν διαφορετική πορεία.

Διασώθηκαν 36 αλλοδαποί στο Ταίναρο – Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συναγερμός σήμανε και στο λιμενικό σώμα αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ιστιοφόρο που έπλεε δυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου και ανοιχτά του μεσσηνιακού κόλπου εξέδωσε σήμα κινδύνου όταν έμεινε ακυβέρνητο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Άμεσα στην περιοχή έφτασε παραπλέον φορτηγό πλοίο στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν οι 36 επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο και λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο χώρο των αποθηκών.

Στη πλειονότητα τους οι διασωθέντες δηλώνουν υπήκοοι Ιράκ ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και αρκετά μικρά παιδιά. Το ταξίδι σύμφωνα με πληροφορίες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η καταγραφή τους, ενώ παράλληλα διεξάγεται και έρευνα από το λιμενικό σώμα για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και άτομα που εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση αυτών των ανθρώπων.

Ο χώρος στο λιμάνι της Καλαμάτας προετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ 4Χ4 . Όλοι αναχώρησαν για οργανωμένη δομή υποδοχής μεταναστών.

Λέρος: Αναταραχή με 123 μετανάστες που προσπάθησαν να το σκάσουν από το ΚΥΤ – Προσωρινή απαγόρευση εξόδου

Αναταραχή επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στη Λέρο, όταν 123 μετανάστες συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής εγκατέλειψαν τη δομή φιλοξενίας στην οποία διέμεναν, με αίτημα να μεταφερθούν στην Αθήνα. Οι αστυνομικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα κινητοποιήθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα οι 121 από αυτούς να οδηγηθούν εκ νέου στη δομή, ενώ Αστυνομία και Λιμενικό προχώρησαν σε μικρό αριθμό συλλήψεων.

Μικρή ομάδα ατόμων κατάφερε να επιβιβαστεί σε καράβι με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Τελικά, τρεις μετανάστες που επιβιβάστηκαν εντοπίστηκαν χωρίς χαρτιά και με πλαστές κάρτες επιβίβασης και συνελήφθησαν. Μετά από το περιστατικό, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της δυνατότητας εξόδου των διαμενόντων στο ΚΥΤ Λέρου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική είχαν απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων και προς τις διοικήσεις των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο, ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο εξεγέρσεων, επεισοδίων και γενικά αναταραχών στις δομές.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της Ελλάδας για ένα νέο κύμα μεταναστών από την Παλαιστίνη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στη χώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί τόσο στα χερσαία σύνορα της χώρας όσο και στα αεροδρόμια. «Η Ελλάδα συνομιλεί με την Αίγυπτο από όπου πιθανότατα θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη όσοι φύγουν από τη Γάζα. Προς το παρόν πάντως η Αίγυπτος έχει κλείσει το πέρασμα από τη Γάζα», σημείωσε ο κ. Καιρίδης, ενώ όσον αφορά τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας πρόσθεσε: «Οι Παλαιστίνιοι που φτάνουν στην Ελλάδα θεωρούνται πρόσφυγες. Κάνουν αίτηση ασύλου και τους δίνεται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ωστόσο, κάθε αίτηση εξετάζεται κατά περίπτωση και με πολύ αυστηρή διαδικασία ταυτοποίησης».

Να σημειωθεί ότι στις δομές φιλοξενίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο παλαιστινιακής καταγωγής, ενώ διαψεύδονται πληροφορίες που διακινήθηκαν μέσω των social media ότι σημειώθηκαν επεισόδια στη δομή της Σάμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετανάστες Κρήτη, Ηρακλείου, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι,metanastes kriti, irakleiou, pakistanoi, aigyptioi