Μετ’ εμποδίων το ΠΑΣΟΚ…

-Η συγκρότηση των νέων οργάνων έφερε στην επιφάνεια τα εσωτερικά ρήγματα

-Πυκνώνουν οι διεργασίες

Προβληματική αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η προσπάθεια «ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ. Με τη συγκρότηση της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει να δώσει την εικόνα ότι αποκεντρώνει τις κομματικές λειτουργίες και ότι μοιράζει ρόλους ύστερα από μια περίοδο, κατά την οποία δινόταν σαφώς η αίσθηση του one man show.

Του

Ανδρέα Καψαμπέλη

Ωστόσο η απουσία στελεχών που είτε στήριξαν τον κ. Βενιζέλο, είτε έχουν τη δική τους ιστορική διαδρομή στο κόμμα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη χάσματος. Είναι ενδεικτικό ότι από τα νέα όργανα απουσιάζουν με δική τους βούληση η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης και Χρ. Παπουτσής. Η ρήξη μάλιστα φαίνεται ότι είναι οριστική με το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» σκέλος, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί από τους μέχρι πρότινος συμμάχους του κ. Βενιζέλου είτε θα κρατήσουν στάση αναμονής, είτε θα εντείνουν τις διεργασίες με σκοπό την προσπάθεια για τη δημιουργία νέου κόμματος με μετριοπαθή «κεντρώο» προσανατολισμό.

Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι ότι έξι πολιτικές πρωτοβουλίες του κεντροαριστερού χώρου, που έχουν τις καταβολές τους στον χώρο του ΠΑΣΟΚ -και συγκεκριμένα οι «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β»- έδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση, με την οποία διαφοροποιούνται ανοικτά, καλούν σε «ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση» και επισημαίνουν πως «εκκρεμεί η διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης-απάντησης των δυνάμεων του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς».

Στην Πολιτική Γραμματεία, ο πραγματικός ρόλος της οποίας μένει να διαπιστωθεί το προσεχές διάστημα από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, μετέχουν οι Νάσος Αλευράς, Νίκος Ανδρουλάκης, Βαγγέλης Αργύρης, Φώφη Γεννηματά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Κουράκης, Πάνος Μπεγλίτης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Πανταζής, Συλβάνα Ράπτη, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το γεγονός ότι η σύνθεση του νέου οργάνου αποτιμήθηκε ως κατώτερη των προσδοκιών φάνηκε αμέσως και από την αντίδραση του Μίμη Ανδρουλάκη. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετείχε στην πολιτική γραμματεία, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διάθεσή του να αποχωρήσει και έτσι βρέθηκε η λύση να του ανατεθεί ρόλος προσωπικού συμβούλου του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος αισιοδοξεί πάντως ότι δίνεται μια «σημαντική ώθηση στην προσπάθεια ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης» και ότι «είναι ευτύχημα για το ΠΑΣΟΚ ότι διαθέτει μία μεγάλη δεξαμενή στελεχών, στην οποία μετέχουν αφενός μεν έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη, αποδεκτά από την κοινωνία, αφετέρου δε νέα, δυναμικά και πολλά υποσχόμενα στελέχη, που πήραν ενεργό ρόλο στη μάχη των εκλογών από διάφορες θέσεις».

Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα συνε

Keywords
Τυχαία Θέματα