Μέσω ΔΕΗ η επιδότηση των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης;

Μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξετάζει η κυβέρνηση να περάσει την επιδότηση των οικογενειών για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εν λόγω πρόταση -που προβλέπει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κόστους του πετρελαίου

θέρμανσης- έχει γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Βάση της πρότασης αυτής, η χώρα μας θα χωριστεί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, αναλόγως με την θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Στόχος του εν λόγω διαχωρισμού σε ζώνες, είναι -για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη- να κοστολογηθεί η μέση κατανάλωση πετρελαίου, βάση της μέσης θερμοκρασίας των τελευταίων δέκα ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η επικράτεια της χώρας μας θα "διαμοιραστεί" σε τρεις κλιματολογικούς τομείς [Βόρειος – Κεντρικός – Νότιος].

Κάθε τομέας θα διαιρείται σε τρεις υψομετρικές ζώνες [0-100 – 101-300m & άνω των 300].

Επίσης, θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος αναλόγως προς την ζώνη και τον τομέα.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος -ανά άτομο- αριθμός τετραγωνικών στέγασης.

Βεβαίως, στην παραμετροποίηση αυτά, θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια, για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.

Στην εν λόγω πρόταση -βάση των προαναφερθέντων αξόνων- προβλέπεται πως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ εκάστου ακινήτου -κύριας κατοικίας- το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο -για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου- φόρο.

Στόχος είναι -με αυτό τον τρόπο- κάθε νοικοκυριό να προμηθεύεται μεν το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς -στην πραγματικότητα- δε να επιβαρύνεται από την εξομοίωση του φόρου.

Ωστόσο, αν -απολογιστικά- υπάρχει αρνητική -από τον μέσο όρο- απόκλιση θερμοκρασίας στο τέλος της χειμερινής περιόδου, είναι εφικτή επιπλέον πίστωση.

Εκτιμάται ότι η υιοθέτηση μίας τέτοιας λύσης θα επιφέρει μείωση της δημόσιας δαπάνης, περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου πετρελαίου, διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μεγάλης μερίδας ευπαθών ομάδων και κυρίως δικαιότερο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα