Με τον κίνδυνο ρωσοτουρκικής «ανάφλεξης» σε Ισραήλ-Παλαιστίνη ο Τσίπρας – Η ατζέντα και τι θα ζητήσει από τον Νετανιάχου

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ευρύτερη περιοχή επισκιάζουν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο σημαντικό ταξίδι είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές

πηγές, η επίσκεψη στο Ισραήλ έχει ως επιδίωξη τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας (μεταφορά φυσικού αερίου, διαχείριση υδάτινων πόρων) του τουρισμού και της τεχνολογίας. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω συνεργασία με το Ισραήλ ώστε να αναδειχθούν ως πυλώνες σταθερότητας στην φλεγόμενη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ως εκ τούτου θα προωθηθεί επίσης, η σύγκληση Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν και άλλους αξιωματούχους.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη στην Παλαιστίνη (την Πέμπτη) και τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Μαχμούτ Αμπάς, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που θα επιβεβαιώσει τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου:
09:00 Αναχώρηση
10:30 Άφιξη στο αεροδρόμιο Ben Gurion
12:15 Σύντομη ξενάγηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος
13:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ B. Netanyahu και κοινές δηλώσεις στον τύπο. Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
16:00 Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα) Y.Herzog
16:45 Συνάντηση με την Νεολαία του Εργατικού Κόμματος
18:00 Συνάντηση με ΜΚΟ
20:00 Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ.Steinitz
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου:
10:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Rivlin
11:00 Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων
12:10 Αναχώρηση για Παλαιστίνη
12:50 Άφιξη στο Μαυσωλείο Yasser Arafat. Kατάθεση στεφάνου.
13:00 Συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Abbas και του Πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Abbas. Κοινές Δηλώσεις στα Ελληνικά και Παλαιστινιακά ΜΜΕ.
14:30 Γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Πρωθυπουργού
15:35 Αναχώρηση για Ιερουσαλήμ
16:15 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο
17:15 Μετάβαση στον Ι.Ν. Αναστάσεως
19:15 Επιστροφή στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα