Με εντολή Ερντογάν ανακαλούνται Τούρκοι αξιωματούχοι από τα νησιά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται σήμερα στο προσφυγικό πρόβλημα, καθώς με εντολή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακαλούνται οι Τούρκοι αξιωματούχοι που είχαν εγκατασταθεί στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Η Τουρκία επίσημα γνωστοποίησε στην Αθήνα ότι οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα,

αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Μολονότι η Ελλάδα επίσημα δεν κάνει λόγο για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο υπάρχει αγωνία για το κατά πόσο αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει να σπάσει τη συμφωνία

Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Μάλιστα απείλησε ευθέως να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα.

Εισπράττει ζεστό χρήμα για το προσφυγικό η Τουρκία

Την καταβολή χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

Το άρθρο Με εντολή Ερντογάν ανακαλούνται Τούρκοι αξιωματούχοι από τα νησιά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα