«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.186 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 539 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (34.725 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013. Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2.558 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 3.336 εκατ. ευρώ (η απόκλιση από τους στόχους εννιαμήνου κατά 778 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία). 

Σύμφωνα

με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση έναντι του στόχου στα καθαρά έσοδα, αποδίδεται στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012 που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο. 

Όπως ανέφερε το υπουργείο, τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους εννεαμήνου καλύφθηκε από την είσπραξη 201 εκατ. ευρώ περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών τους, από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και από τις εισπράξεις φόρων στην περιουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα