«Μαστίγιο» Τσίπρα σε υπουργούς: «Δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για καθυστερήσεις»

Τα δόντια των υπουργών του… έτριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την 5ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πορεία, που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για καθυστερήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας,

σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα κινηθεί κάτω από το αρχικώς προβλεπόμενο ποσό των 25 δισ. ευρώ και εκφράστηκε αισιοδοξία ότι η υπόθεση αυτή θα πάει καλά.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών».

«Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση», συμπληρώνεται.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους.

Επίσης, για την κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου». Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες και ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαϊδου από την θέση της στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα