Μας βομβάρδισαν Αλγερινά ελικόπτερα!

Η μονομερής επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, για την απελευθέρωση των 132 ξένων και εκατοντάδων αλγερινών εργαζομένων που είχαν συλληφθεί όμηροι στη μονάδα που εκμεταλλεύονται από κοινού η βρετανική BP, η αλγερινή Sonatrach και η νορβηγική Statoil στο Ιν Αμένας της Αλγερίας, προκάλεσε δεκάδες θύματα καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ευρωπαίων εργαζομένων, αλγερινά ελικόπτερα γάζωσαν και ανατίναξαν τέσσερα τζιπ φορτωμένα ομήρους, με τα οποία επιχειρούσαν να διαφύγουν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Τη

μαρτυρία δίνει Ιρλανδός μηχανικός που επέζησε, ενώ σύμφωνα με άλλον διασωθέντα, οι όμηροι είχαν υποχρεωθεί να ζωστούν με εκρηκτικά. Άλλος επιζήσας επεσήμανε στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» πως οι τρομοκράτες ήταν άριστα προετοιμασμένοι, «γνώριζαν τις εγκαταστάσεις και έκοψαν αμέσως την παραγωγή».

Πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας υπολόγιζε χθες τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων, ξένων ομήρων στο Ιν Αμένας στους 30. Τουλάχιστον δεκαοκτώ ισλαμιστές φέρεται επίσης να σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο Αλγερινοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής, τρεις Αιγύπτιοι, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Μαλέζος και ένας γάλλος πολίτης.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν πως δεν θα βρουν καταφύγιο, ούτε στην Αλγερία ούτε στη Βόρεια Αφρική ούτε πουθενά», διακήρυξε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα.

Μαυριτανικός ιστότοπος μετέδιδε χθες το απόγευμα πως οι ισλαμιστές είχαν προτείνει να ανταλλάξουν δύο αμερικανούς ομήρους με δύο τρομοκράτες φυλακισμένους στις ΗΠΑ, τον Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, εγκέφαλο της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, και την πακιστανή νευροεπιστήμονα Αάφια Σιντίκι.

Κι ενόσω η κρίση συνεχιζόταν, οι δράστες απειλούσαν με νέες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων, πάντα σε αντίποινα για την επιχείρηση που ξεκίνησε η Γαλλία εναντίον των ισλαμιστών στο Μάλι.

Η BP ήδη ανακοίνωσε την απομάκρυνση εκατοντάδων ξένων εργαζομένων, στην ίδια καθώς και σε άλλες ξένες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα