Μαρία Μαγδαληνή Αγία: Η πιο αμφιλεγόμενη θρησκευτική μορφή

Μαρία Μαγδαληνή Αγία: Είναι σίγουρα μια ύπαρξη που έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς ως η πιο αινιγματική θρησκευτική μορφή, που έχει διχάσει ιστορικούς και μη κυρίως εξαιτίας των αντιφατικών και…  συνωμοσιολογικών κατά βάση θεωριών που συνοδεύουν το όνομά της. Ο λόγος για την Μαρία Μαγδαληνή, για την οποία το μόνο στοιχείο που προκύπτει με σιγουριά μέσα από τις αναρίθμητες έρευνες γύρω από αυτήν, είναι ο τόπος καταγωγής της, το βιβλικό χωριό Μάγδαλα από όπου έχει προκύψει και το όνομά της. Την έχουν χαρακτηρίσει από Απόστολο, που ακολουθούσε τον Ιησού και τον βοηθούσε να διαδώσει τη διδασκαλία

Του, μέχρι εκδιδόμενη γυναίκα ή ακόμη και σύζυγό Του, η οποία έφερε στη ζωή και τον «καρπό» της φημολογούμενης ερωτικής σχέσης τους.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τα κατά Ματθαίον, Μάρκον, Λουκάν, και Ιωάννην Ευαγγέλια, εντοπίζει αρκετές από τις επίμαχες περικοπές, στις οποίες αναφέρονται οι επικρατέστερες εκδοχές αναφορικά με τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στα θρησκευτικά δρώμενα. Ωστόσο, τα ίδια τα Ευαγγέλια δεν μας αποκαλύπτουν το όνομα της γυναίκας (ιερόδουλης ή μη), από την οποία εξιστορείται ότι έβγαλε ο Χριστός «επτά δαιμόνια» (τα οποία εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από πορνεία, ενώ η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας εννοούν με τον όρο «δαιμόνια» τα πάθη της ψυχής που αντιτίθενται στο Πνεύμα του Θεού), ή που φέρεται να άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο, στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού στη Βηθανία ή του Σίμωνα του Φαρισαίου.

Πώς προήλθε η σύγχυση γύρω από την Μαρία Μαγδαληνή και γιατί ταυτίστηκε με τις ιερόδουλες

Η αυθαίρετη(;) «σύμπτυξη» επισημοποιήθηκε το 591 από τον Πάπα Γρηγόριο Α΄, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Γρηγόριος ο Μέγας» και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς ηγέτες της ιστορίας. Οι δύο ανώνυμες ιερόδουλες, η Μαρία απ’ τη Βηθανία και η μυροφόρος Μαρία Μαγδαληνή, έγιναν ένα άτομο. Όσοι μελετούσαν προσεκτικά τις επίσημες πηγές γνώριζαν ότι ήταν διαφορετικά πρόσωπα, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για όλους τους ιερείς και κήρυκες της Καθολικής Εκκλησίας. Οι ευφάνταστες, όμως, θεωρίες δεν σταματούν εκεί, καθώς το όνομα της Μαρίας Μαγδαληνής έχει συνδεθεί στα απόκρυφα Ευαγγέλια με εκείνο του Ιησού με τον οποίο εκείνη φέρεται να διατηρούσε ερωτική σχέση. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα Ευαγγέλια δεν θεωρούνται έγκυρα ούτε από την Ορθόδοξη, αλλά ούτε κι από την Καθολική Εκκλησία.

Μάλιστα, η Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν ήταν «αμαρτωλή», αλλά υπήρξε και διά βίου παρθένος, και εξακολούθησε να υπηρετεί το ευαγγελικό κήρυγμα και μετά την Ανάληψη του Χριστού και την ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα. Όταν μετά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εγκαταστάθηκε στην Έφεσο, τον ακολούθησε και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή εκεί, όπου και πέθανε. Η Εκκλησία μας την τιμά ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου, και στις 4 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρία Μαγδαληνή Αγία,maria magdalini agia