Μαρφίν υπόθεση 2021: Ανοίγει ο φάκελος, νέα στοιχεία

Από την Εισαγγελία Αθηνών διατάχθηκε προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Marfin, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις για 2 άτομα μετά από τη νέα εξέταση του ήδη υπάρχοντος βιντεοληπτικού υλικού.

Ήταν 5 Μαΐου

του 2010 όταν συνέβησαν τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Δείτε ακόμη: Κλέων Γρηγοριάδης: Κακώς ξανανοίγει ο Χρυσοχοΐδης τον φάκελο της Marfin

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Θύματα οι Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν». Όταν βρέθηκαν είχαν τα στόματά τους ανοιχτά και τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα από τον καπνό. Φαίνεται πως είχαν προσπαθήσει να βγουν από το εσωτερικό του κτιρίου από την πόρτα της ταράτσας, η οποία όμως δεν άνοιγε.

Κάποιες ομάδες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, απο αυτές που κινούνταν παράλληλα προς την πορεία, είχαν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν εμπρηστική επίθεση σε βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Ιανός που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τράπεζα (Σταδίου 24) και σε μίνι-μάρκετ, αλλά αποτράπηκαν εν μέσω αντιδράσεων από άλλους αναρχικούς για τις ζωές των εργαζομένων.

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε ανάρτηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πιο συγκεκριμένα έγραψε «Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».

Μαρφίν: Ποινικές διώξεις και καταδίκες

Ως ύποπτος για τον εμπρησμό της Μαρφίν συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το βούλευμα αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλα δύο άτομα αυτουργοί του εμπρησμού, τα οποία είναι άγνωστα. Ταυτόχρονα παραπέμφθηκε σε δίκη ένα ακόμα πρόσωπο για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο “Ιανός”.

Μετά από πολλές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους αυτουργούς του εμπρησμού να έχει καταδικαστεί. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός, κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών «ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής».

Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη ότι ο εμπρησμός έγινε από ομάδα που είχε δομή και ήταν συντεταγμένη

Πυροσβέστες κατέθεσαν ότι κάποιοι διαδηλωτές τους εμπόδιζαν να προσεγγίσουν ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν, αλλά γενικά το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών τους διευκόλυνε να φτάσουν στο υποκατάστημα.

Σε άλλη δίκη που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκαν ένοχοι ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα που συνέταξε ο τεχνικός επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται πως η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και πως για να ανοίξει ήταν απαραίτητη η χρήση τηλεχειριστήριου, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή της διευθύντριας.

Μία εργαζόμενη κατέθεσε πως είχε γίνει μία φορά επίδειξη χρήσης των πυροσβεστήρων, και μία άλλη πως είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου.

Το υποκατάστημα δεν διέθετε το απαιτούμενο από το νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας

Επιπλέον, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όχι μόνο δεν είχε δοθεί εντολή στους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους πριν τον εμπρησμό, όταν ήδη υπήρχαν φόβοι για σοβαρά επεισόδια στην πορεία που διέσχιζε τη Σταδίου, αλλά αντίθετα τους είχε δοθεί η οδηγία να εργαστούν κανονικά.

Τα τρία στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών (θα εκτίσουν 10 χρόνια με αναστολή) και η διευθύντρια του καταστήματος πέντε ετών και ενός μήνα.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι οι υπάλληλοι βρίσκονταν στη τράπεζα εκείνη τη μέρα παρόλο που είχε κηρυχτεί γενική απεργία από φόβο μην απολυθούν. Επίσης έγιναν αγωγές θυμάτων και συγγενών τους κατά της τράπεζας. Ορίστηκε η καταβολή αποζημίωσης περίπου 1,1 εκατομμυρίου ευρώ στους συγγενείς ενός θύματος και 720.000 ευρώ στους υπαλλήλους που εγκλωβίστηκαν στο κτίριο.

Το γεγονός στον μετέπειτα πολιτικό και δημόσιο λόγο

Τα επόμενα χρόνια το συμβάν του εμπρησμού της Marfin επανήλθε πολλές φορές στον πολιτικό και δημόσιο λόγο. Το 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε την υπόθεση Marfin ως αντίστοιχη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Κατά την εποχή εκδίκασης της υπόθεσης το 2016, ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του κόμματος του Ποταμιού, σημείωνε τη γενική αδιαφορία για το έγκλημα, το οποίο χαρακτηρίζει “συλλογικό”.

Την ίδια εποχή, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ απέδωσε τον εμπρησμό στο “τυφλό μίσος και τον διχασμό” και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, τότε μέλος της Χρυσής Αυγής, αποκάλεσε τον Πέτρο Κωνσταντίνου, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «γνωστό εμπρηστή και δολοφόνο της ΜΑΡΦΙΝ και όχι μόνο». Για τον λόγο αυτόν κρίθηκε ένοχος συκοφαντικής δυσφήμισης και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Μια τιμητική πλακέτα με τα ονόματα των νεκρών στήθηκε το 2020 έξω από το κτίριο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 9 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, επισήμων και συγγενών των θυμάτων. Στην Πλακέτα τα θύματα αναφέρονται ως «Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός». Μερίδα του τύπου και των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε λόγο για μικροκομματική στόχευση και υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς και ασέβεια προς τα θύματα.

Οι αποζημιώσεις

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, το Δημόσιο παραιτείται από τα ένδικα μέσα και ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατ. ευρώ, καθώς η δικαστική διαδικασία θα λήξει εδώ. Τα θύματα και οι συγγενείς είχαν δικαιωθεί από το Μονοµελές Εφετείο της Αθήνας, το οποίο µε την υπ’ αριθμόν 5115/2015 απόφασή του υποχρέωνε την τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση για βλάβη που υπέστησαν στο κτίριο της οδού Σταδίου, μια απόφαση η οποία ουσιαστικά έδινε το πράσινο φως για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 25.000-350.000 ευρώ που διεκδικούσαν τα θύματα.

Ωστόσο, σε αντιστρόφως ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο Αρειος Πάγος μπλοκάροντας την απόφαση

Ουσιαστικά, απεφάνθη ότι «υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας κατά τον προσδιορισµό του ποσού, το οποίο είναι εύλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση ως χρηµατική ικανοποίηση, τόσο για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης ενός εκάστου εκ των εναγόντων µελών της οικογένειας της θανούσας σε εργατικό ατύχηµα Αγγελικής Παπαθανασοπούλου όσο και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ενός εκάστου των λοιπών εναγόντων».

Μάλιστα, αν και στο σκεπτικό των δικαστών του Αρείου Πάγου έγινε αναφορά σε τραγικές και απρόβλεπτες συνθήκες θανάτου και τραυµατισµού, αλλά και σε παράλογη τροµοκρατική ενέργεια χωρίς καµία αφορµή, οι παραπάνω συνθήκες, όπως υπογραμμίζουν, «δεν κρίνονται περισσότερο έντονες σε σχέση µε εκείνες υπό τις οποίες επέρχεται ο θάνατος ή ο τραυµατισµός άλλων προσώπων σε ατυχήµατα που συµβαίνουν στην καθηµερινή πραγµατικότητα, µε τρόπο εξίσου αιφνίδιο και αποτρόπαιο».

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατική ενέργεια «προκαλεί αγανάκτηση στον µέσο κοινωνικό άνθρωπο µια τυφλή και παράλογη τροµοκρατική ενέργεια που πλήττει σε ώρα εργασίας απλούς εργαζοµένους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ουδεµία αφορµή στους δράστες της ενέργειας (πλην, ενδεχοµένως, του ότι εργάζονταν σε ηµέρα γενικής απεργίας), δεν µπορεί να δικαιολογήσει την εις ύψος εκτίναξη του ποσού της χρηµατικής ικανοποίησης, την οποία καλείται να πληρώσει ο εργοδότης ή οι προστηθέντες και όχι οι άγνωστοι τροµοκράτες. Και τούτο ακόµη περισσότερο στην περίπτωση κατά την οποία η αµέλεια, που αποδίδεται στον εργοδότη ή στους προστηθέντες από αυτόν, µόνο κατά ένα µικρό µέρος συνδέεται µε το αποτέλεσµα, διότι την υπερακοντίζει ο δόλος της τροµοκρατικής ενέργειας».

Οπως είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο πατέρας της άτυχης Αγγελικής, Χάρης Παπαθανασοπούλος,

«Η απόφαση του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου προηγήθηκε της εκδόσεως των αποφάσεων του ποινικού τμήματος. Από την απόφαση του ποινικού τμήματος είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ανέτρεψε το σκεπτικό της απόφασης του πολιτικού τμήματος. Ο,τι συνέβη σε εμάς είναι ένα τραγικό γεγονός του καθημερινού βίου; Είναι μια αιτιολόγηση απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη, λανθασμένη για οποιοδήποτε τραγικό συμβάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει συλλυπητήριο τηλεγράφημα, και θα έρθει να μας πει ο πρόεδρος του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου ότι ήταν ένα συνηθισμένο τραγικό γεγονός του καθημερινού βίου;

Οι τρομοκράτες, οι διαδηλωτές σπάσανε τη γυάλινη προθήκη του καταστήματος και πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ με πετρέλαιο και έγινε ό,τι έγινε. Οι προθήκες της πρόσοψης είχαν σπάσει κατ’ επανάληψη από τους τρομοκράτες. Η τράπεζα αδιαφόρησε. Δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας».

Η ειδική ομάδα και η υπόσχεση του Χρυσοχοΐδη

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της Marfin προκειμένου να εντοπιστούν ανεκμετάλλευτα στοιχεία για να εξιχνιαστεί το στοιχειωμένο έγκλημα της οδού Σταδίου. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο δέκα χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί, υπάρχει πλήθος στοιχείων που, αν αξιοποιηθούν, θα λύσουν τον γρίφο.

Αλλωστε η επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων διαδηλωτών, με κάμερες και φωτογραφικούς φακούς να την έχουν αποτυπώσει. Η ειδική ομάδα απαρτίζεται από αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας, όμως δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να μπουν και άλλες υπηρεσίες – αν κριθεί απαραίτητο.

Ειδική ομάδα αναλαμβάνει την έρευνα για την τραγωδία στην Marfin | 06/05/2020 |
Keywords
νέα, μαρφιν, υποθεση, φακελος, χρυση αυγη, αθηνα, marfin, μαΐου, τραπεζες, βιβλιοπωλείο, συγκεκριμένο, συλληψεις, διαδηλωσεις, απεργια, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, ανταρσυα, μαρφιν, σημαίνει, φως, πετρελαιο, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, μετρο, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, αρειος παγος, εξοδος, θανατος, θεμα, ιανος, ονοματα, πυροσβεστικη, υψος, φως, ωρα, marfin, αδιαφορια, αποζημιωση, ατομο, βομβες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δημοσιο, δικη, δοθει, δομη, δωσει, δρομος, εγκυος, εγινε, εγκληματα, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εποχη, ερευνα, ετων, ζωη, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, υπηρχαν, θεοδωρακης, καμερες, κτιριο, λογο, μαΐου, ματια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μινι, μισος, μολοτοφ, ζουλια, ομαδα, ορια, ουσιαστικα, παιδι, πορτα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, ταυτοτητα, τρια, φυλλαδια, φορα, δημητρης, επεισοδια, γρηγοριαδης, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, κυριακου, μια φορα, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα