Μακρύς ο δρόμος της διαπραγμάτευσης-τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το διάστημα που απομένει μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές φαίνεται ότι είναι μακρύ. Αν και η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως όλα κινούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ότι στο Eurogroup της 9ης Σεπτέμβρη δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ.

Στις 12 Σεπτέμβρη έρχονται στην Αθήνα οι Θεσμοί

Άλλωστε η προγραμματισμένη επάνοδος των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα

θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτέμβρη αφού θα έχουν περατωθεί τόσο η σύνοδος των χωρών του Νότου όσο και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ . Μετά το πέρας αυτών των καθοριστικών για την κυβέρνηση πολιτικών ραντεβού θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης σε αυτές είναι, να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και να υπάρξουν απτά βήματα προ αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό πλαίσιο η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει την δυνατότητα που έχει, να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του επόμενου διμήνου που προσεγγίζουν το 1 δισ ευρώ, χωρίς την ανάγκη καταβολής της δόσης από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα αναφορικά με την επιτυχή ευόδωση της διαπραγμάτευσης είναι πολλά καθώς η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους που απορρέουν από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, και αφορούν στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων , στη μεταρρύθμιση των εργασιακών, στην νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ», κάτι που συνιστά «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, καθώς θα κάνει εξαιρετικά δυσβάστακτη την συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια , για τα οποία θα πρέπει επίσης να βρεθούν ισοδύναμα ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις όπως έχει δεσμευθεί κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι, ότι το επόμενο δίμηνο και είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενώ το ενδεχόμενο καταβολής της δόσης των 2,8 δισ, μεταφέρεται ως φαίνεται στο προσεχές μέλλον.

Το άρθρο Μακρύς ο δρόμος της διαπραγμάτευσης-τι σχεδιάζει η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα