Μαγική εικόνα η αύξηση των εσόδων : Με δανεικά πληρώνουν οι πολίτες την εφορία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην βάση των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα από την φορολογία αυξήθηκαν κατά 840 εκατομμύρια σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, για τον τρέχον μήνα, με αποτέλεσμα να καταγραφεί υπέρβαση του στόχου για το εννιάμηνο κατά 1,062 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι πως έγινε εφικτό εν μέσω οικονομικής κρίσης που είναι απτή δια γυμνού οφθαλμού, η εν λόγω αύξηση εσόδων ;

Δανειζόμαστε από τις τράπεζες

για να πληρώσουμε την εφορία

Η κύρια αιτία της αύξησης των εσόδων είναι η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων με πιστωτικές κάρτες σε 12 δόσεις, όπως και η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τα μικροποσά και η απόδοση του ΦΠΑ με το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.

Ειδικότερα οι αιτίες της αύξησης των δημοσίων εσόδων επιμερίζονται ως εξής :

• Στην ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος, που ουσιαστικά μετέτρεψε το χρέος προς το δημόσιο σε χρέος προς τις τράπεζες.

-Στην πληρωμή της πρώτη δόσης του ΕΝΦΙΑ εφάπαξ , όπως στον συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

-Στην αύξηση των εσόδων από την απόδοση του ΦΠΑ λόγω των εκτεταμένων και εντατικών ελέγχων κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Το βασικό χαρακτηριστικό λοιπόν της πραγματοποιηθείσας αύξησης στα έσοδα του Δημοσίου, αφορά στην μετακύλιση των χρεών των πολιτών στον τραπεζικό τομέα, κάτι που είναι εμφανές και από τα στοιχεία των ίδιων των τραπεζών, στα οποία καταγράφεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά στα καταναλωτικά δάνεια. Εξάλλου το συνολικό χρέος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες έχει ήδη προσεγγίσει τα 28 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα το ότι οι φορολογούμενοι αποπειρώνται να καλύψουν το τσουνάμι φόρων δανειζόμενοι από τις τράπεζες έχει ως έλλογο αποτέλεσμα την τοποθέτηση μια επιπλέον βόμβας -στα ήδη σαθρά- θεμέλια της οικονομίας, καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης, θα υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την συνολική οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που δεν κλείνει με τα χρέη των πολιτών μετακυλίονται συνεχώς ,αλλά το τέλος του δρόμου πλησιάζει…

Το άρθρο Μαγική εικόνα η αύξηση των εσόδων : Με δανεικά πληρώνουν οι πολίτες την εφορία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα