Λύθηκε το μυστήριο της αστερόσκονης!

Οι επιστήμονες, περιγράφουν στο περιοδικό Nature μια αστρονομική μελέτη για τη λύση του μυστηρίου του διασκορπισμού των άστρων στο σύμπαν. Έτσι λοιπόν ανακάλυψαν ότι οι κόκκοι σκόνης μεγέθους περίπου ενός εκατομμυριοστού του μέτρου ήταν ικανοί για να χάσουν το φως τους τα αστέρια που φαίνονται να «σβήνουν».


Η ομάδα αστρονόμων από το Αυστραλιανά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια παρατήρησαν

αστέρια που ήταν κάποτε σαν τον Ήλιο και τώρα έχουν εξαντλήσει τον εφοδιασμό τους σε υδρογόνο με αποτέλεσμα να γίνονται τεράστια σε μέγεθος. Με την εκτίναξη λοιπόν μιας μεγάλης ποσότητας μάζας σε μορφή αερίων και κόκκων ορυκτών υλικών, αυτά τα άστρα μετατρέπονται σε «λευκούς νάνους» όπως ονομάζονται.

Ένας εκ των βασικών συγγραφέων της αναφοράς αυτής , ο BarnabyNorris του Πανεπιστημίου του Σίδνευδήλωσε στο BBC ότι τα άστρα είναι «οι μεγαλύτεροι ανακυκλωτές του γαλαξία», αφού το υλικό που εκτινάσσουν πηγαίνει στην επόμενη γενιά αστεριών και πλανητών.

Αυτό που είχε μπερδέψει τους αστρονόμους μέχρι τώρα ήταν το πώς όλο αυτό το υλικό αποβάλλεται από τον «κόκκινο γίγαντα».
Για να παρατηρήσουν λοιπόν τους τρεις ερυθρούς γίγαντες ο Β. Norris και οι συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο Τηλεσκόπιο στη Χιλή, εφαρμόζοντας μια τεχνική που ονομάζεται «πολωσιμετρική συμβολομετρία». Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το φως από τα τρία αστέρια δεν ήταν «πολωμένο», δηλαδή τα φωτεινά κύματα κινούνταν σε τυχαίες κατευθύνσεις. Όταν το φως χτυπά τη σκόνη που περιβάλλει τα άστρα γίνονται αντανακλάσεις όπως ακριβώς όταν και το φως του ήλιου που αντανακλάται σε ένα υγρό σώμα και κινείται προς μία κατεύθυνση προς την επιφάνεια του νερού.

Η ομάδα βελτίωσε τη μέθοδο δεσμέυοντας μερικές ακτίνες VLT και συνδυάζοντας τα αστέρια σε διαφορετικές πολώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι μπορούσαν να ξεχωρίσουν μακρινά αντικείμενα χωρισμένα σε 15 δισεκατομμυριοστά του βαθμού στον ουρανού ενώ παρατήρησαν επίσης, ότι οι κόκκοι της σκόνης που περιβάλλει τους ερυθρούς γίγαντες ήταν μικρότερη από ό, τι είχε παρουσιαστεί σε πολλά μοντέλα μέχρι τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα