H οικονομική κρίση επηρεάζει... την καρδιά μας

Με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας από 19 έως 21 Απριλίου στην Αθήνα, οι καρδιολόγοι παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σε όλες τις χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα, επιδεινώνεται η ποιότητα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, την κατάθλιψη και τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

«Δεν

έχουμε ακόμη στατιστικά για την Ελλάδα, αλλά δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» δήλωσαν οι επιστήμονες και ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση, σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε σε 20% αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο και στη Ρωσία την εποχή του μετακομμουνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, για κάθε ιδιωτικοποίηση οι άντρες της περιοχής εκείνης εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας τα επόμενα δύο χρόνια κατά 13%, κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε.

Τέλος, στην Αργεντινή την εποχή της μεγάλης κρίσης, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα (6,9% έναντι 2,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και 16% έναντι 11% για την καρδιακή ανεπάρκεια), πιθανόν λόγω της σημαντικής φθοράς του κρατικού συστήματος υγείας.

Επίσης, στο συνέδριο έγινε αναφορά και σε ένα νέο stent, το οποίο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, στο καρδιολογικό συνέδριο αναφέρθηκε ένας νέος τύπος stent που επενδύεται με τη φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, η οποία αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων, που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα στην Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, φαίνεται ότι η ουσία αυτή έχει - όπως όλα τα νέα stent - πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης μεταξύ 2-3%, ενώ παράλληλα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία νεοαγγείων.

Με αυτό τον τρόπο διατηρεί την αθηρωματική πλάκα σταθερή και προλαμβάνει νέα εμφράγματα.

Άλλωστε, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Γαλλία, παρουσιάστηκε η μελέτη από την πενταετή παρακολούθηση των ασθενών στους οποίους εμφυτεύθηκε αυτό το stent και η οποία έδειξε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζουν ποσοστά επαναστένωσης ανάλογα με αυτά των άλλων stent, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα